Ljubuški studenti organizirali državno natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava

Link na izvornu vijest

ljubusacipravo
Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u razdoblju od 5. do 7. lipnja 2023. održano je II. državno natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava “Ius versus iustitiam”. 
 
Idejni kreatori i organizatori ovoga značajnog projekta su studenti I. godine diplomskog studija “Prava” iz Ljubuškog: Mate Herceg, Ivana Rašić i Marijana Artuković. 
 
Na svečanom otvorenju finala nazočne su pozdravili doc.dr.sc. Zlatko Brkić, prodekan za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru; prof.dr.sc. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za studente, nastavu i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru; Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTV BiH i Halisa Skopljak ispred Misije OSCE-a u BiH.

 
Natjecanje je održano u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Misije OSCE-a u BiH, VSTV BiH i Europske unije u BiH. Na natjecanju su sudjelovali studenti pravnih fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Tuzli. Natjecanje se odvijalo u dvije faze, izrada pisanih podnesaka i završni usmeni turnir pred sudskim vijećima koje su činili:
▪︎ Zlatko Knežević, potpredsjednik Ustavnog suda BiH
▪︎ Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTV BiH
▪︎ Šaban Maksumić, sudac Suda BiH
▪︎ Vesna Jesenković, sutkinja Suda BiH
▪︎ Monika Mijić, v.d. zastupnika Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava
▪︎ Katica Artuković, predsjednica Županijskog suda u Širokom Brijegu
▪︎ Ankica Čuljak, predsjednica Općinskog suda u Ljubuškom 
▪︎ Darko Pavlovski i Boris Topić, stručnjaci ispred Misije OSCE-a
▪︎ Franjo Dragičević, viši pravni savjetnik Ustavnog suda BiH
▪︎ Matteo Gadžić, odvjetnik
▪︎ Romana de Vriendt, međunarodna pravna savjetnica VSTV BiH
 

Pobjednik natjecanja je tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Objava Ljubuški studenti organizirali državno natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?