Na FFMO-u predstavljena knjiga ‘Sukob legitimiteta: izazovi demokraciji u multinacionalnim državama’

Link na izvornu vijest




Hrvatski prijevod knjige Alaina-G. Gagnona “Sukob legitimiteta: izazovi demokraciji u multinacionalnim državama” predstavljen je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Alain-G. Gagnon, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Montrealu i voditelj sveučilišne katedre za istraživanje Kanade i Quebeca, među vodećim je akademicima koji na međunarodnoj razini snažno promiču kanadska iskustva u primjeni načela multinacionalnog federalizma i upravljanja dubokim razlikama.

Ideja da napišem ovu knjigu obrise je dobila tijekom godišnjeg odmora u Parizu 2017. godine. Uz nastavak istraživanja i mentalno osvježenje bio sam u mogućnosti organizirati niz intelektualno provokativnih predavanja o kulturnom i pravnom pluralizmu na New Sorbonne Universityju te s mojim kolegom Alainom Dieckhoffom, ravnateljem Centra za međunarodne studije, stimulativan niz konferencija na Sciences Po Paris pod nazivom “Budućnost nacija: kontinuitet i prekidi”, koje su izravno povezane s ovom knjigom. Od govornika je zatraženo da diskutiraju suvremeno istraživanje o nacionalizmu i načinima zajedničkog života u demokratskom multinacionalnom kontekstu, rekao je Gagnon.

Supredstavljači knjige bili su Felix Mathieu, stručnjak za komparativni federalizam i izvanredni profesor na Odjelu za političke znanosti Sveučilišta Winnipeg, i Pablo Ouziuel, stručnjak za nenasilne prakse demokratizacije i postdoktorand na Sveučilištu Quebec u Montrealu.

Od bh. predstavljača o Gagnonovoj knjizi govorili su profesor Ugo Vlaisavljević s Univerziteta u Sarajevu te dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić, prenosi Fena.

Knjigu je na hrvatski preveo Dejan Vanjek, docent sa Sveučilišta u Mostaru.

Preveli smo knjigu jednog renomiranog profesora, knjiga je inspirativna i nudi jako mnogo spoznaja za nas koji se ovdje bavimo društveno-političkim istraživanjima i nudi jako mnogo analogija i pojmova koji su vrlo značajni za razumijevanje bh. stvarnosti, za razumijevanje federalizma, različitih metoda upravljanja, razlikama na društvenoj razini, institucionalnom odgovoru na razlike i slično, izjavio je Vanjek.

Knjiga profesora Gagnona teorijski razmatra federalizam, a posebnu inspiraciju za sadržaj crpi odnosima između Kanade i Quebeca.

Knjiga radi komparativne osvrte i na španjolski slučaj, Veliku Britaniju i tako dalje. To je jedna široka knjiga koja te politološke teme stavlja među širi međunarodni normativni okvir i važna je za razumijevanje suvremenih trendova na području upravljanja razlikama, federalizma, konsocijacijske demokracije, u biti, svega onoga što je relevantno za razumijevanje bh. društva i rješavanje problema, zaključio je Vanjek.

Sunakladnici prijevoda knjige “Sukob legitimiteta: izazovi demokraciji u multinacionalnim državama” su Sveučilište u Mostaru i Udruga za promicanje filozofije federalizma (UPFF).

Knjiga je prevedena i objavljena u sklopu projekta “Suvremeni federalizam u teoriji i praksi: Kanada – BiH”, koji je realiziran uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nakon predstavljanja održan je okrugli stol na kojem se razgovaralo o mogućnosti primjene kanadskih iskustava u upravljanju razlikama na Bosnu i Hercegovinu te daljnjem unaprjeđenju akademske suradnje i razmjene.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?