(Video) Kad nema blokada sve ide brže i učinkovitije

Link na izvornu vijest

Novo Vijeće ministara, ali i zakonodavni dio nove državne koalicije, u samo četiri mjeseca napravili su ogroman pomak kada je riječ o pet prioriteta Europske komisije koji su dio uvjeta za početak pregovaračkog procesa. Najbolji dokaz što se sve može učini u kratkom vremenu kada nema blokada.

Koalicijski partneri na državnoj razini ozbiljno su shvatili priliku koju je naša zemlja dobila kandidacijsim statusom. Od trenutka preuzimanja vlasti počeo je intenzivan rad na prioritetima iz Mišljenja Europske komisije.

„Ukoliko se u idućih nekoliko mjeseci uspiju napraviti daljnji iskoraci koji se tiču 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, bilo da su u pitanju izmjene Zakona o sudovima ili Izbornoga zakona, moguće je očekivati određeni napredak prema europskim integracijama“, kazao je novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Vlast na državnoj razini okupljena je oko usuglašenih programskih načela, a jedno od njih su i europske integracije.

„Stvar je zapravo vrlo jasna i jednostavna, BiH u prvom redu prvo mora postati pravna država i mora uskladiti sve svoje zakone s pravnom stečevinom EU da bi što lakše i bezbolnije postala dijelom europske obitelji i da bi mogla funkcionirati kao samostalna država“, istaknuo je politolog Marko Lucović.

Glavni razlog zašto ovaj saziv radi brže i učinkovitije je taj što više nema blokada.

„Ne ide se više onom matricom ponašanja da se stalno vode neke interne svađe, odnosno da iz Sarajeva ili Banje Luke imate jednu provokaciju, a onda ta provokacija napravi cijeli krug nakon čega imate blokade državnih institucija ili neku intervenciju visokog predstavnika“, naglasio je Krešić.

Građani Bosne i Hercegovine nisu navikli da se bilo koja pitanja rješavaju brzo i jednostavno.

„Jako je dobro da se nova vlast pozicionirala na taj način da je ono što je u svojim programskim načelima stavila kao prioritet, počela odmah rješavati. To će sigurno biti vjetar u leđa daljnjim procesima koji se tiču nekih drugih pitanja“, rekao je Lucović.

Vijeće ministara najavilo je i daljnje intenziviranje rada na ispunjavanju preduvjeta iz Mišljenja Europske komisije, a ono što je osobito važno je činjenica da ovaj saziv radi u potpunosti poštujući ustavne postulate države koji traže ravnopravnost konstitutivnih naroda, a rezultat čega je i potreba za dijalogom i konsenzusom u radu izvršne vlasti. 

The post (Video) Kad nema blokada sve ide brže i učinkovitije appeared first on Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?