Ova zemlja je zbog rata u Ukrajini profitirala kao nijedna

Link na izvornu vijest

Zemlja s 3,7 milijuna stanovnika smještena na južnom Kavkazu od početka rata u Ukrajini doživjela je gospodarski procvat. U Gruziju se naime u tom razdoblju doselilo 100.000 Rusa – mahom visokoobrazovanih, bogatih IT-jevaca koji su sa sobom preselili i svoje tvrtke

U Gruziju, zemlju koja je prije 15 godina proživljavala nešto na tragu ono što se danas događa u Ukrajini, u posljednjih se 15 mjeseci doselilo oko 100.000 Rusa. Mahom su to visokokvalificirani Rusi, kojima su rat, sankcije zapada i gubitak slobode bili kap koja je prelila čašu.

U Gruziju su dolazili u dva vala, odmah nakon invazije na Ukrajinu u ožujku prošle godine, te pola godine poslije, uoči djelomične mobilizacije.

Većina Rusa koji su napustili domovinu pripadaju bogatijem sloju društva te su tako u Gruziju sa sobom donijeli i svoju veliku kupovnu moć. Kako piše Wirschaftswoche, prema istraživanju German Economic Teama, 84 posto Rusa koji su doselili u Gruziju visoko je obrazovano, a gotovo 60 posto njih radi u IT sektoru, prenosi tportal.hr.

Prosječna mjesečna zarada im je 2600 američkih dolara. Usporedbe radi, Gruzijci zarađuju u prosjeku oko 650 američkih dolara mjesečno.

I to se vrlo pozitivno odrazilo na gospodarstvo njihove nove domovine. Od početka rata u Ukrajini Gruzija bilježi gospodarski rast od više od deset posto. Pored toga što novopridošli Rusi troše svoje velike plaće u Gruziji, nemali broj njih je tamo preselio i svoje tvrtke. Prema izvješću Transparency International-Georgia, 2022. je 15.000 ruskih tvrtki bilo je registrirano u Gruziji.

No nisu novi bogati doseljenici jedini razlog ovakvom gospodarskom procvatu. Gruzija je uskočila u vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom umjesto europskih igrača ograničenih sankcijama. Tako je u zemlji porastao izvoz tekstila i hrane u Rusiju, kao i broj ponovno izvezenih automobila. Pored toga, izvoz gruzijskog vina u Rusiju prošle je godine porastao za 23 posto u odnosu na godinu ranije.

A uz sve to cvjeta i turizam. Gruzija je jedna od rijetkih zemalja u koje Rusi mogu ući bez vize. Prošle je godine 20 posto svih turista u Gruziji bilo iz Rusije, što je 4,3 posto više nego 2021. Ukupno je prošle godine Gruzija primila oko 3,6 milijardi američkih dolara od prijenosa novca, turizma i izvoza robe iz Rusije, tri puta više nego samo godinu dana ranije.

No ovakav nagli gospodarski rast ima i svoju mračnu stranu, a to je povećana ovisnost o Rusiji. Stručnjaci kažu da bi zemlja doživjela ekonomsku katastrofu, ako bi došlo do prekida gospodarskih veza s Rusijom. Ipak, gruzijske vlasti opovrgavaju da zemlja ima koristi od rata u Ukrajini.

Ekaterine Guntsadze, zamjenica gruzijskog ministra financija rekla je da ratni faktor u gospodarskom rastu treba promatrati kao izuzetak. ‘Ovo je vrlo komplicirana situacija i mi je tako doživljavamo.

I nismo zbog nje sretni, nego smo oprezni i moramo biti oprezni’, komentirala je Guntsadze, ističući kako je jedan od najnegativnijih učinaka novonastale situacije rast stanarina u glavnom gradu.

U Tbilisu su zbog velikog broja pridošlica iz Rusije stanarine porasle na rekordne razine, a usto i inflacija nastavlja rasti. ‘A i radije bismo htjeli imati turiste iz Ukrajine ili Bjelorusije nego migrante iz Rusije’, dodaje gruzijska zamjenica ministra financija.

A s druge strane nije im u interesu ni provokacija Rusa. Nakon što su 2008. ruske trupe ušle u Gruziju, stanovništvo se više okrenulo prema Europskoj uniji, no to im i nije baš pomoglo. Samo 20 kilometara od glavnog grada ruski vojnici još uvijek marširaju – gotovo 20 posto Gruzije još uvijek je pod ruskom okupacijom.

U međuvremenu, s druge strane granice, Putin pokušava izgladiti stvari. Prije tri tjedna ruski je predsjednik na iznenađenje svih ukinuo vize za Gruzijce i dopustio gruzijskim zračnim prijevoznicima korištenje ruskog zračnog prostora. Ubrzo nakon toga dao je naslutiti da će Gruziji izaći u susret nakon dugo razdoblja zategnutih odnosa.

Spremni smo odraditi ono što možemo s naše strane, popustit ćemo tamo gdje možemo i nastavit ćemo to činiti ovisno o tome kako naši partneri reagiraju, rekao je šef Kremlja na prošlotjednom sastanku s ruskim gospodarstvenicima.

(www.jabuka.tv / Foto: Profimedia)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?