ULAZE I U OČI: TROGODIŠNJEM DJEČAKU POLA GLAVE OTEKLO OD UBODA KOMARCA

Link na izvornu vijest

Ima ih tokom cijelog dana, a toliko su naporni i dosadni da ulaze i u oči! Ako vas ujede komarac, to može biti vrlo neprijatno, a ponekad mjesto uboda može da otekne, tako je jednom dječaku (3) pola glave oteklo nakon uboda ove krvopije!

Majka je na društvenim mrežama objavila fotografiju otečene glave ovog mališana, što je izazvalo šok.

  • Da li neko zna kada će da prskaju ove komarce koji nas terorišu danima? Ovo na potiljku je otok od ujeda komarca, dijete ima tri godine – napisala je ona u grupi “Moj Beo grad”.

Zaprašivanje komaraca počelo je sinoć, a kako je objasnila Dubravka Planinac, doktorka iz sektora za ekologiju JKP “Gradska čistoća”, za Kurir televiziju, njihove ekipe zbog kišnih dana nisu mogle da izlaze na teren.

Primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović kaže za Kurir da zasad nema informacija da su registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

  • Ovo su oni riječni kormarci, šumski, iz roda Aedes. Ove godine ima ih mnogo više zbog kiša, čak ih imamo i u jutarnjim satima. Međutim, kao i kod svakog uboda, imamo osobe koje su manje ili više alergične na ujed. Neko će imati tačkicu, neko plih, neko otok. Organizam različito djeluje na alergen, tako da me ne iznenađuje što je tom mališanu otekla glava – navodi dr Obradović i dodaje:
  • Oni koji su alergični trebalo bi da koriste antihistaminike, ali i sredstva koja sprečavaju ujede. Alergiju je lakše spriječiti nego liječiti.

OPASNOST OD VIRUSA: BOJAZAN OD EGZOTIČNIH VRSTA

Dr Dubravka Planinac iz JKP “Gradska čistoća” objasnila je da se komarci suzbijaju na dva načina – suzbijanjem larvi i suzbijanjem odraslih jedinki:

  • Sektor je krenuo sa suzbijanjem larvi još u martu. Izlazićemo na teren kad god nam vremenske prilike dozvole. Preparati koji se koriste su bezbijedni. Oni su insekticidi koji djeluju na dezorijentaciju insekta. Registrovani su i upisani u listu biocidnih preparata. Nema bojazni da se ikome nešto desi od njih. Mislim da je veća bojazan od egzotičnih vrsta, ima puno vrsta koje pratimo, koje su mnogo opasnije jer nose virus Zapadnog Nila. To je veća opasnost nego sam preparat.

Tokom jučerašnjeg dana nismo dobili informaciju da li su otkriveni komarci zaraženi groznicom Zapadnog Nila.

Ovo virusno oboljenje prenosi se ubodom zaraženog komaraca, a infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u Srbiji 2012, piše Kurir.rs. Od tada pa do 2021. registrovano je ukupno 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila u Srbiji, sa sumnjam da je 101 zaražena osoba od toga preminula.

Činjenice/Mjere prevencije

– izbjegavati izlaganje komarcima u vrijeme njihove najveće aktivnosti (u sumrak i zoru)

– izbjegavati područja s velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.)

– koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte na otkrivenim dijelovima tijela

– nositi odjeću koja pokriva ruke i noge

– koristiti zaštitne mreže na prozorima i zaštitna sredstva u vidu tableta, tečnosti i slično.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?