Dašak moga zavičaja: Materini opanci

Link na izvornu vijest

Ponekad životna običnost isplete neobično lijepo pletivo, ali ukoliko sebičnost zamagli vidike, obično zasjeni lijepo.

Kaja, kći jedinica udovice Dome, stasala je za udaju i obukla cursko ruho, lijepo joj je pristajalo. Nije odavno bilo poželjnije udavače u Brižanima pa momci navališe na sijelo u njezinu kuću.

Ja sam Kaju zamirio svom Grgi, a mater ću joj dovest sebi, oboje smo za srićom – šalio se udovac Jakiša i ne sluteći kako se Grga već zagledao u Kaju, a ona mu uzvratila istom mjerom.

Iako se nije planirao ženiti te zime, u strahu da mu netko ne odvede Kaju, Grga je isprosi na Mladence, a vjenča na Kalandoru. Jakiša, zadovoljan sinovim izborom i mirazom što ga Kaja donese u kuću, zašuti. Nije više spominjao priju i privođenje, znao je da se Kaji ne sviđa ta priča.

Ali, kako je Doma često svraćala kćeri u posjete te im pomagala u poslovima oko ljetine, Jakiši omili njezino društvo, a i Doma se osjeti živom u njegovoj blizini.

– Đavli bi se čudili! – zamijeti Kaja zabrinuto pa se povjeri mužu – crkla ja ako nam se starci ne spetljaju?

Ajde, ne budali, Kaje, ćaća se samo voli šalat s prijom. Ako je i dovede, nije sramota, jednako nam je se brinut za oboje kad ostare, nemaju druge dice.

– Ne spominji! – ljutnu se Kaja – kako se ne stide svita i svoji godina?

– Šta udi! – nasmija se Grga – dobro se drže. Stari još ne da nikom prida se u koševini. Od mene im je slobodno, Kaje.

– Ja to ne mogu privatit – bunila se Kaja naglas pa je malo tiše prigovarala – kad me je Bog sačuvo od svekrve, ne bi da mi se mater petlja u stopanjluk?

Jakiša je potajice prisluškivao ovaj razgovor i ne bi mu drago zbog nevistinih riječi, ali mu se sinovo odobrenje učini bitnijim.

Nek ona dipli svom svecu – zaključi – ja ću Domu dovest, oboma nam je dodijalo samovanje pod biljcom. Briga ćeri što joj je materi ozeblo i tilo, i duša.

Planirao je Jakiša kako će privesti Domu koja je u početku negodovala, ali, kad dozna da joj se zet ne ljuti, pomiri se s preudajom.

Jakiša se pripremao za taj čin pa kao znak prijine privole, jednom donese njezine opanke i reče uzrujanoj nevisti:

Ovo su ti materini opanci, to je ko omanet, mi smo skonatorili da nam je lipše zajedno pa se ti ljutila, ne ljutila!

Foto: Iva Bagarić/Tomislavcity

Planu nešto u Kaji, nije se mogla suzdržati. Ne reče ništa, nego uze materine opanke, stavi ih na panj i isjecka na komadiće vodeći burni monolog. Spominjala je đavle i njihovu uobičajenu radnju nosanja, te im predala udaju po stare dane i ljubav u nevrime…

Pa, kako mene zapade ko nikoga? Nu, mater mi doć za svekrve? E, i bit ću ti ko nevista. Ne ću ti kruva skuvat, eto pa radi!

Ubrzo Jakiša vjenča Domu i dovede je kući pružajući priliku svima da se očituju:

Dobro ti lupaju vrata po kući koda je durcug? – zamijeti Grgo sumnjičavo.

Meni jutros Kaja ne odgovori na: Uranila!“ – svima obznani Ikina Kata.

Zato Jakiša piva dok timari Dorata! – poprati Iko s osmijehom.

Moglo se štošta primijetiti u Jakišinu dvorištu, ovisno o oku promatrača. Prva susjeda Jaka vidjela je ono što suzbi seoska govorkanja:

Ko će se, boni, ljutit na svoju mater? Kaja joj pere košulje u lukšiji, bile se ko snig. Nema bilji košulja ni na čijoj pozidi.

Iva Bagarić/Tomislavcity

 

 

 

 

 

 

Objava Dašak moga zavičaja: Materini opanci pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?