DA LI, KAD I KOJE SUPLEMENTE TREBA UZIMATI KAO DODATAK PEHRANI?

Link na izvornu vijest

Sve brži tempo života donio je i sve brži tempo ishrane, pa se organizam svakodnevno nalazi pred izazovom da zadovolji sve dnevne potrebe za nutrijentima. Upravo zato se o potrebi suplementacije sve više govori i piše. Slijede preporuke magistrice farmacije Aide Omerović Tahto:

Suplementi koji se koriste moraju biti provjereni, sigurni i kvalitetni, odnosno trebaju zadovoljavati dnevne potrebe za određenim vitaminom ili mineralom u obliku koji se najbolje apsorbuje u organizmu.

Jutro za vitamine B kompleksa: Suplementi se konzumiraju u određeno doba dana i ne uzimaju se slučajno, već sa namjerom i potrebom. Tako se vitamini B kompleksa piju ujutro, jer podižu nivo energije. Za Omega 3 masne kiseline se već dugo sugerira da se piju nakon večere, ali nije greška ukoliko se popiju u toku dana ili ujutro nakon obroka.

Veče sa magnezijumom: Mineral koji čuva organizam jeste magnezijum i bez njega mnoge funkcije samog organizma ne bi mogle biti ispunjene. Učestvuje u stvaranju energije i štiti mišićni, nervni i koštani sistem. Nedostatak ovog minerala javlja se i kod potpuno zdravih osoba, a dvostruko više kod žena. Preporuka je magnezijum uzimati uveče jer djeluje opuštajuće na mišićni i nervni sistem.

Iako je željezo idealno uzimati na prazan stomak, njegovo korištenje često stvara tegobe za želudac i može se konzumirati i uz malo hrane.

D3 + K2: Vitamin D3 je rastvorljiv u mastima i idealno ga je uzimati uz najobiliniji obrok u toku dana. Važnost vitamina D, posebno u zimskom periodu, svima je poznata, ali ono što je možda manje poznato jeste da kombinacija vitamina D3 i K2 za neke pacijente ima poseban benefit. Pacijenti koji imaju dijabetes, osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i osteopenije, te oni koji imaju oslabljen imunitet naročito trebaju obratiti pažnju na dodatnu suplementaciju ovim vitaminima. 

Cink je esencijalni mineral, što znači da ga naš organizam ne može sam sintetisati već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka ishrani. Nakon željeza, drugi je mineral po zastupljenosti u našem organizmu, a suplemente cinka najbolje je uzimati poslijepodne, kaže u autorskom članku Aida Omerović Tahto, magistrica farmacije.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?