Vlada FBiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Link na izvornu vijest

Izaslanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i zamjenikom premijera FBiH federalnim ministrom financija Tonijem Kraljevićem, boravi u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Danas su sudjelovali na komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima. Tom prilikom premijer Nikšić se upisao u Knjigu žalosti, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH. 
11. srpnja nakon 1995. godine, vrijeme komemoracije i dženaze je vrijeme kada šutimo i odajemo počast da žrtve nađu smiraj. Ostale dane da pričamo, podsjećamo  i uradimo sve što možemo da se nikad više i nikome ne ponovi“, napisao je premijer Nikšić.
Uz premijera, u izaslanstvu Vlade FBiH su zamjenici premijera FBiH federalni ministri financija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja branitelja i invalida Nedžad Lokmić, unutrašnjih poslova Ramo Isak, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, trgovine Amir Hasičević, kao i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Nakon komemoracije, federalni premijer i ministri odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježje u mezarju u Potočarima, te sudjelovali ukopu 30 identificiranih žrtava genocida čiji posmrtni ostaci su pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

U genocidu nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine su ubijene 8.372 osobe. Do današnjeg ukopa, u mezarju u Potočarima spokoj je našla 6.721 identificirana žrtva.

„Tišina bijelih nišana je najglasnija i najjasnija poruka i svjedočanstvo što se dogodilo ovdje. Na ovu tužnu godišnjicu svi trebamo pokazati dostojanstvo. Budimo tihi i pustimo da žrtve nađu konačni spokoj. Nama ostaje obaveza da se u Srebrenici borimo da život nadvlada uništenje, a da obnova nadjača rušitelje“, poručio je premijer Nikšić uoči obilježavanja godišnjice genocida.

Vlada Federacije BiH je i ove godine osigurala potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.

Ljportal

Objava Vlada FBiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi pojavila se prvi puta na Radio Ljubuški.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?