Speleološka avantura života u srcu Čvrsnice

Link na izvornu vijest

Postati speleolog znači postati osoba kojoj će jedan od novih životnih motiva biti istraživanje nepoznatih dijelove planeta Zemlje.
Ovaj put naših šest članova zaputilo se na dio Čvrsnice gdje skoro da ljudska noga nije kročila, a o speleološkim objektima da i ne govorimo.
Možda ne bi ni naše noge kročile tu da dva velika duvanjska zaljubljenika u “nepoznate” dijelove Čvrsnice, Ivan Bakula – Baki i Stipe Jurič – Crni, zadnjih nekoliko godina planinarenjem ne istražuju taj dio Čvrsnice, poznatiji pod toponimima – Čavlija kosa i Razvale.
Foto: SD Mijatovi dvori
Tijekom planinarenja više puta su prošli pored izvora koji ne bi presušio ni u kolovozu, a da stvar bude još bolja, u blizini su se nalazili brojni speleološki objekti.
Sve to bio je dovoljan motiv da ekipa SDMD organizira vikend kamp istraživanja speleoloških objekata na tom dijelu Čvrsnice.
Polazak je bio u petak u poslijepodnevnim satima, te je nakon vožnje terenskim vozilom do najvišeg vrha Čvrsnice (Pločno – 2228mnv), slijedio spust do našeg kampa u srcu Čvrsnice.
Dolaskom do kampa slijedilo je traženje izvora vode. A onda šok. Izvor je presušio, a mi pretovareni speleološkom opremom i stvarima za kampiranje i nismo baš ponijeli dovoljnu količinu vode.
Foto: SD Mijatovi dvori
Uz razgovor i druženje oko vatre dogovorena je promjena plana istraživanja. Odlučeno je da će se istražiti jame uz sami kamp na Čavlijoj kosi, a do jama na Razvali se neće ići zbog značajnije udaljenosti i nedostatka vode.
Također, ukoliko bi pronašli snijeg u nekoj od jama, iznijeli bi ga, te otapanjem koristili kao izvor vode.
U subotu jutri, nakon 10-ak minuta hoda dolazimo do prvih jama.
Prva jama koju smo istražili bila je duboka 16 metara, a budući da dnevna svjetlost dopirala do dna, dobila je ime Zvizdanka.
U jami smo pronašli zanimljivu vrstu gujavice sa vidljivim organima.
Dok se prva jama raspremala, 10-ak matara dalje opremala se druga jama koja je imala dva ulaza. Prema speleološkom nacrtu duboka je 28 metara, a na dnu se nalazilo ono što smo najviše tražili – snijeg.
Slijedilo je čišćenje, rezanje i iznošenje kocki leda iz jame.
Dobila je ime Crnogrla zbog videa iz 2021. i spominjanja tog imena za nju.
Već pomalo razočarani dubinama krenuli smo sa istraživanjem treće jame, udaljene od druge također 10-ak metara.
Nakon ulazne vertikale od 25 metara, slijedilo je ulazak skokom od 7 metara u malu dvoranu za koju se činilo da je dno jame.
Međutim, iz jednog uskog dijela, zatrpanog kamenjem, puhao je toliko jak vjetar da smo se morali sklonit od – promaje, po kojoj je će jama na kraju dobit i ime Promaja.
Čišćenjem kamenja prolazimo dalje, a jama se krenula “otvarati” kroz sve šire meandre.
Nakon 70 metara dubine slijedio je penj od 3 metra, a nakon njega vertikala od 20 metara.
Na dnu vertikale nalazi se široki meandar na čijem jednom dijelu se nalazila voda koje smo rado napili, a na drugom dijelu vertikala od preko 40 metara.
Za daljnje istraživanje nažalost nismo imali dovoljno konopa budući da je jama složene morfološke građe koljenastog izgleda sa duljinom špiljskih kanala do te točke – 185 metara.
Jama je stanište kornjaša Coleoptera Haplotropidius i pseudoškorpiona Neobisium.
Slijedio je povratak u kamp gdje nas je jedan od članova čekao sa vodom od topljenog snijega raznih okusa, mirisa i boja, a budući da smo sve ostale resurse vode potrošili, ta voda, rangirana po kategorijama A, B i C, bila je spas.
Ali ništa nije moglo pokvariti ovaj poseban osjećaj – istraživanje u srcu Čvrsnice gdje smo pronašli perspektivnu jamu u koju ćemo se sigurno uskoro vratiti.
A šlag na kraju bila je vožnja dronom s kojim s otkrili više od 10-ak jama koje se nalaze u neposrednoj blizini istraženih jama, ali i špilje Snjeguljice, koja se nalazila 5 minuta od kampa, a koju nismo mogli vidjeti zbog njenog “skrivenog” položaja.
Nakon nedjeljnog buđenja, slijedio je dugi povratak u Masnu luku gdje nas je čekao prijevoz.
Tako se završio prvi kamp “Srce Čvrsnice – Vol.1.”, a jama Promaja je sa dubinom od 87m + … već došla na prvo mjesto po dubini poznatih speleoloških objekata istraženih na Čvrsnici.
Nadamo da do drugog kampa nećemo puno čekati, jer pomisao na istraživanje Čvrsnice nas vodi u velike dubine!!!
EKIPA: Josip Marković, Mario Sučić, Domagoj Madunić, Mijo Dumančić, Andrias Bartulić, Nikola Šarac i vozač Ivan Šarac.

Objava Speleološka avantura života u srcu Čvrsnice pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?