DELEGACIJA UPFBIH SA AMBASADOROM MURPHYJEM: POZIV VLASTIMA NA USKU SARADNJU SA POSLODAVCIMA

Link na izvornu vijest

Murphy je naglasio da Udruženje marljivo radi na pripremanju mjera i zakona za olakšanje poslovanja te pozvao rukovodstvo Federacije BiH na usku saradnju s Udruženjem ističući da je saradnja ključ za efikasne reforme.

Na ovom sastanku je naglašeno da su prioritetne aktivnosti Udruženja sastavni dio dokumenta “Šta poslodavci očekuju od vlasti”, prezentovanog vlastima prije i nakon izbora, a ciiljevi su poboljšanje poslovnog ambijenta, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenje opterećenja cijene rada radi povećanja minimalne i svih drugih plaća radnika, liberalizacija tržišta rada i jačanje ekonomsko-socijalnog dijaloga.

Još nema odgovarajuće i blagovremene reakcije vlasti, rečeno je također na sastanku.

Ciljevi akktivnosti su jačanje realnog sektora, povećanje zaposlenosti, plaća i stvaranja boljih uslova rada, smanjenje odlaska mladih i kvalifikovanih kadrova i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

Predstavnici Udruženja upoznali su američkog ambasadora s aktivnostima Udruženja, kao i stanjem i perspektivama realnog sektora u FBiH te glavnim preprekama i potrebama za unapređenje poslovnog ambijenta i funkcionalnije poslovanje generalno.

Poslodavci su istakli da je cijena rada u FBiH najveća u Evropi i da je neophodno smanjiti što prije i parafiskalna i fiskalna opterećenja, kao i da treba urediti zdravstveni sistem na način da teret plaćanja bolovanja koji snose poslodavci bude smanjen s 42 na 15 dana. Također su naglasili da poslovanje u Federaciji BiH guše glomazna i skupa administracija, neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada, a poseban problem su nedostatak radne snage, kao i nerealne evidencije službi o nezaposlenim osobama.

Poslodavci su također kazali da strane i domaće investitore odbijaju neefikasnost državne administracije, komplikovane administrativne procedure, složenost poreznih i drugih propisa koji direktno ili indirektno utiču na domaća i strana ulaganja, velika parafiskalna opterećenja, nerazvijena komunalna infrastruktura, kao i općenito stvaranje napete političke situacije i nesigurnosti, što nije dobra pretpostavka za investiranje. Ovo je spomenuto i u izvještaju o investicijskoj klimi u Bosni i Hercegovini, koji je objavio američki State Department, gdje je upozoreno na komplikovan i nesiguran sistem.

Ambasador Murphy bio je na ovom sastanku na čelu delegacije Ambasade Sjedinjenih Država, dok su uime Udruženja poslodavaca u FBiH prisustvovali predsjednik Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić, potpredsjednica Upravnog odbora Snježana Koepruner, član Upravnog odbora Adem Hanić te članovi Udruženja Kenan Ahmetlić i Ante Miloš.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?