PUTIN OVO ČEKA! STIŽU OTREŽNJUJUĆE PORUKE, UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA NE DAJE RAZULTATE: OSTALO JE MALO VREMANA

Link na izvornu vijest

  • Još će vidjeti, u narednih nekoliko sedmica, da li postoji šansa da se napravi neki napredak. Ali da bi zaista postigli napredak koji bi promijenio ravnotežu ovog sukoba, mislim da je to krajnje, vrlo malo vjerovatno- rekao je visoki zapadni diplomata za CNN.
  • Naši brifinzi su otrežnjujući. Podsjećamo se na izazove s kojima se suočavaju-rekao je predstavnik Mike Quigley, demokrata iz Ilinoisa koji se nedavno vratio sa sastanaka u Evropi sa američkim komandantima koji obučavaju ukrajinske oklopne snage.

Primarni izazov za ukrajinske snage je kontinuirana poteškoća u probijanju višeslojnih odbrambenih linija Rusije u istočnim i južnim dijelovima zemlje, koje su preplavljene desetinama hiljada mina i golemim mrežama rovova. Ukrajinske snage su tamo pretrpjele zapanjujuće gubitke, što je dovelo do toga da ukrajinski komandanti obuzdaju neke jedinice kako bi se pregrupirali i smanjili žrtve.

  • Rusi imaju niz odbrambenih linija i ukrajinske snage zapravo nisu prošle kroz prvu liniju- rekao je visoki zapadni diplomata.
  • Čak i ako bi nastavili da se bore narednih nekoliko sedmica, ako nisu bili u stanju da naprave još proboja u ovih posljednjih sedam, osam sedmica, kolika je vjerovatnoća da će ih iznenada, sa još iscrpljenijim snagama, napraviti? Zato što su uslovi tako teški.

Visoki američki dužnosnik rekao je da SAD prepoznaje poteškoće s kojima se ukrajinske snage suočavaju, iako zadržava nadu u ponovni napredak.

  • Svi znamo da ovo ide teže i sporije nego što bi iko želio – uključujući Ukrajince – ali i dalje vjerujemo da ima vremena i prostora da oni mogu napredovati-rekao je ovaj zvaničnik.

Više zvaničnika je reklo da približavanje jeseni, kada se očekuje da će se pogoršati vremenske prilike i borbeni uslovi, daje ukrajinskim snagama ograničen prostor za napredovanje.

Osim toga, zapadni zvaničnici kažu da je spor napredak razotkrio poteškoće transformacije ukrajinskih snaga u kombinovane mehanizirane borbene jedinice, ponekad sa samo osam sedmica obuke o tenkovima isporučenim sa zapada i drugim novim sistemima naoružanja. Nedostatak napretka na terenu jedan je od razloga zašto ukrajinske snage češće napadaju unutar ruske teritorije “kako bi pokušale pokazati ranjivost Rusije”, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Načelnik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerii Zalužni, rekao je američkom predsjedniku Združenog načelnika generalštabova generalu Marku Milleyju da snage korak po korak stvaraju uslove za napredovanje ukrajinske kontraofanzive. Zalužni je dodao da je rekao Milleyju da je odbrana Ukrajine čvrsta.

  • Naši vojnici daju sve od sebe. Neprijatelj vodi aktivne napadne akcije u više pravaca, ali ne uspijeva- rekao je Zaluzhnyi Milleyju, prema pročitanom tekstu ukrajinske vlade

Govoreći o situaciji na jugu, gdje se ukrajinske snage bore da zauzmu zemlju, Zalužnji je rekao:

  • Teške borbe se nastavljaju, ukrajinske trupe korak po korak stvaraju uslove za napredovanje. Inicijativa je na našoj strani.

Ove najnovije procjene predstavljaju značajnu promjenu u odnosu na optimizam na početku kontraofanzive. Ovi zvaničnici kažu da su ta očekivanja bila “nerealna” i da sada doprinose pritisku na Ukrajinu nekih sa Zapada da započne mirovne pregovore, uključujući i razmatranje mogućnosti teritorijalnih ustupaka.

  • Putin ovo čeka. On može žrtvovati ljude i kupiti vrijeme-rekao je Quigley.

Neki zvaničnici strahuju da će sve veći jaz između očekivanja i rezultata izazvati “igru okrivljavanja” među ukrajinskim zvaničnicima i njihovim zapadnim pristalicama, što bi moglo stvoriti podjele unutar alijanse koja je uglavnom ostala netaknuta skoro dvije godine nakon rata.

  • Problem je, naravno, tu je mogućnost igre okrivljavanja da bi Ukrajinci onda okrivili nas- rekao je visoki zapadni diplomata.

Prošlog mjeseca na Bezbjednosnom forumu u Aspenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ukazao je na spor dolazak naprednijih sistema naoružanja sa Zapada kao razlog za spor napredak ukrajinskih snaga do sada.

  • Planirali smo da započnemo kontraofanzivu na proljeće, ali nismo-rekao je Zelenski.
  • Zato što, iskreno, nemamo dovoljno municije i naoružanja, a ni dovoljno obučenih brigada. Mislim pravilno obučeni u ovom oružju.
Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?