Otvoren Javni poziv poslovnim subjektima u BiH: Obezbjedite sigurno i poticajno radno mjesto za zaposlenike

Otvoren Javni poziv poslovnim subjektima u BiH: Obezbjedite sigurno i poticajno radno mjesto za zaposlenike

Link na izvornu vijest

Fondacija INFOHOUSE Sarajevo i Fondacija “Lara” Bijeljina imaju zadovoljstvo obavijestiti javnost da su raspisale Javni poziv za izbor javnih i privatnih privrednih subjekata za učešće u projektu „Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada“. Ovaj značajan projekat finansira Europska unija.

 

 

Otvoren Javni poziv poslovnim subjektima u BiH: Obezbjedite sigurno i poticajno radno mjesto za zaposlenike
Javni poziv domaćim privrednim subjektima

 

Postanite najbolji i najpoželjniji poslodavac u poštivanju radnih prava

Ravnopravnost žena i muškaraca predstavlja temeljnu vrijednost, cilj i pokretač ekonomskog rasta svake države. U duhu ove politike, Europska unija kontinuirano podržava aktivnosti koje promovišu ravnopravnost među spolovima.

 

U Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, koji je objavila Europska unija, istaknuto je da zakoni o radu na snazi na nivou entiteta i u Brčko distriktu garantuju minimalan nivo zaštite prava zaposlenih, osim državnih službenika. Ipak, da bismo u potpunosti ispunili europske standarde, potrebno je unaprijediti pravni okvir, posebno u smislu zaštite radnica i radnika od diskriminacije. Također, napomenuto je da postoje izazovi u sprovođenju Zakona o radu, naročito kada je riječ o socijalnom dijalogu, zaštiti radnika_ica i inspekciji rada.

 

Kako bismo unaprijedili ovu oblast i poslodavcima olakšali sprovođenje ali i unaprijeđenje postojećih zakonskih normi krenuli smo sa realizacijom projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada.” Opšti cilj projekta jeste doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada, te promovisati i zaštititi ekonomska i socijalna prava žena, pružajući im jednake mogućnosti kao i muškarcima. Ovaj projekt također ima za cilj snažno podržati proces EU integracija zemlje.

 

Pozivamo sve javne i privatne privredne subjekte u Bosni i Hercegovini da se prijave i učestvuju u ovom važnom projektu. Detaljne informacije o načinu prijave i uslovima možete pronaći na linku: https://infohouse.ba/2023/08/01/javni-poziv-privrednim-subjektima-u-bosni-i-hercegovini/

 

Zajedničkim naporima, možemo ostvariti značajan napredak ka pravednijem i ravnopravnijem društvu.

(infohouse.ba)

 

The post Otvoren Javni poziv poslovnim subjektima u BiH: Obezbjedite sigurno i poticajno radno mjesto za zaposlenike appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?