Uoči blagdana Velike Gospe gužve na cestama i na granicama

Link na izvornu vijest

Uoči blagdana Velike Gospe velika većina građana odlučila je otići na Jadran, a sredinom kolovoza već tradicionalno dolazi do smjene turista, stoga se ovaj vikend očekuju gužve na prometnicama, ali i na granicama s Republikom Hrvatskom. Nakon kratkotrajnog zahladnjenja, ljeto nam se opet vraća, a tu je i dodatni neradni dan u utorak te će se mnogi zaputiti prema jugu.

“Vraća se ljeto”

Počinje razdoblje stabilnog sunčanog vremena, koje će potrajati barem do sredine idućeg tjedna. Pritom će i temperatura zraka porasti pa će od nedjelje ponovno gotovo posvuda biti vruće, na Jadranu uz tople noći. Prema prognozama Hrvatskog državnog hidrometeorološkog zavoda, danas u Dalmaciji sunčano, popodne s ponekim oblakom. Izmjenjivat će se bura i sjeverozapadni te jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti oko 17 °C, na obali i otocima 20 ili 21 °C, a najviša dnevna od 29 do 31 °C.

Dan će i na jugu Hrvatske biti pretežno sunčan, no popodne uz dnevni razvoj oblaka, mala vjerojatnost za pljusak u zaobalju ne može se zanemariti. Ujutro će puhati bura, popodne maestral. Najniža temperatura zraka od 17 do 21°C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C. Sunčano i stabilno bit će na kopnu i idućih dana. Osim u unutrašnjosti Dalmacije, vjetar će većinom izostati pa bi tijekom i dalje svježih jutara u početku moglo biti mjestimične magle. Danju vrlo toplo, od nedjelje sve češće i vruće. Temperatura zraka do 31°C.

Vrijeme, reklo bi se, idealno za odmor uz more, pa barem na jedan dan. Naime, zbog visokih cijena i niže platežne moći bh. građana tek rijetki si mogu priuštiti desetak dana odmora na Jadranu. Stoga sve popularniji postaju jednodnevni izleti koji se organiziraju iz cijele BiH. Uz povoljne cijene i izbjegavanje gužvi na graničnim prijelazima, za izbor jednodnevnog izleta veliku ulogu igraju i neadekvatna mjesta za parkiranje, za koja treba izdvojiti iznos jedne povratne autobusne karte. U turističkim agencijama kažu da je najpopularnija Makarska rivijera te da se sve ture brzo rasprodaju.

– Ove godine svakog vikenda iz Gruda vozimo u Makarsku i mogu vam reći da svaki vikend ima zainteresiranih, a cijena povratne karte iznosi 20 KM – kazali su za Večernji list BiH iz jedne prijevozničke tvrtke. Na dan na more moguće je otići i iz Mostara, Čapljine ili Stoca, i to svake srijede, subote i nedjelje. Za odlazak u Gradac, Zaostrog ili Drvenik potrebno je izdvojiti 20 KM, dok je za posjet Neumu, jedinom bh. gradu na moru, potrebno izdvojiti 15 KM.

Osim iz Hercegovine, iz koje i nije neki napor otići na more na dan s obzirom na blizinu obale, sve popularniji jednodnevni izleti postaju i u cijeloj BiH. Za odlazak na more na jedan dan u Makarsku iz Banje Luke vlada veliko zanimanje, a najviše idu mladi. Cijena po osobi je 45 KM. Iz Sarajeva će vas takav put koštati 30 KM. Iz Tuzle ili Zenice takve ponude za Neum iznose od 40 do 50 KM. Iz Bihaća je bolja opcija preko Karlovca do Umaga, nego da se putuje do Splita ili Trogira. Jeftinije je i isplativije.

Informirajte se

Za one koji se pak odluče za odlazak automobilom, u vrijeme ljetne sezone građanima je na raspolaganju dodatnih osam graničnih prijelaza, što im može pomoći da izbjegnu gužve i višesatna čekanja na prelazak državne granice, osobito na putu prema moru. Naime, od 3. srpnja stalni granični prijelazi za pogranični promet Gabela – Gabela Polje I, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Vaganj – Bili Brig, Drinovci – Sebišina, Čitluk – Jovića Most, Duži – Imotica, Drinovačko Brdo – Slivno te Orahov Do – Slano otvoreni su za međunarodni promet putnika.

Osim što se trebate informirati o stanju na granicama, ne bi bilo loše provjeriti i što smijete prenijeti preko granice kako biste izbjegli kazne, a na popisu stvari kojih ni grama ne smijete prenijeti preko granice su meso, mlijeko i njihovi proizvodi. Punoljetan putnik može unijeti dvije kutije cigareta. Važno je strogo poštovati pravila jer roba neprijavljena Carinskoj službi može donijeti kazne od 265,45 eura pa čak do 13.272,28 eura (što je ekvivalent nekadašnjih 100.000 kuna), što ovisi isključivo o količini robe na osnovi koje se izračuna kazna.

Večernji List

The post Uoči blagdana Velike Gospe gužve na cestama i na granicama appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?