Magareća klupa: Zdrava i nezdrava konkurencija – Livno Bus-Ćićko Commerce

Link na izvornu vijest

Samo naprijed, svađa je na tržištu svetinja

…i molim, bez niskih udaraca

Piše: Božo Krajina/Tomislavcity

Ništa nema novoga u tržišnome postulatu kako je za kupce roba ili usluga najbolja konkurencja. Ali ne bilo kakva, nego zdrava. Antipod zdravoj konkurenciji ne zove se nezdrava ili bolesna, nego nelojalna. Ali manje je važno kako se zove od toga kako se konkurencija odigrava. 

Postalo mi je nevjerojatno zanimljivo  nadmetanje naših putničkih prijevoznika  Livno Busa i Ćićko Commerca.

Ritam udvaranja putnicima udara Livno Bus. Tako sam upratio novu ponudu za mostarske studente, prije toga, naravno, za odredišta po Njemaačkoj. Livno Bus je oglasio da na duvanjskom kolodvoru traži prostor za ured. Zašto ured, jer informaciju o polascima Livno Busa u Ćićkovu uredu teško možete dobiti.

Ako dublje zakopate možete naći tekstove u kojima jedni druge optužuju za poslovno podmetanje nogu. Rat je davno započeo i sada je u punome jeku. Tko će nadvladati, nema ponude na kladionici.

U svomu tome na ovaj ili onaj način kao arbitar se zaziva, upotrebljava i zloupotrebljava država u širem smislu riječi.  I to ništa nije neočekivano bilo gdje na svijetu, a posebice kod nas. Kod nas još od pokojne Juge vrijedi poslovno pravilo da  je najbolje poslovati s državom. Prvo, ova je kod nas još uvijek najveći poslodavac i najsigurniji platiša. S državom se može i tako da joj se ostane i dužan. Kažu mi da su danas najbogatiji ljudi oni koji su ostali na ovaj ili onaj način dužni državi.

No vratimo se prijevoznicima. U međusobnim optužbama govorilo se o tovarenju inspekcija na vrat. Druga „upetljanost“ države je učenički prijevoz.

I tako dok god postoje dva, tri četiri konkurenta, putnici mogu profitirati. Mjeri se cijena, mjeri se udobnost,  mjeri ljubaznost. 

Pobjednika ne priželjkujem, već  svađu i nadmetanje jakih takmaca. Samo tako kao putnik mogu profitirati. A ne daj bože opstanka samo jednoga, eto ti mini monopola i maksi cijena. Ne bi valjalo ni da se pomire, pa se udruže. Ishod bi s cijenama bio isti.

Zato u tržišnome nadmetanju su svađa i prijepori svetinja. Dobro dođe i inaćenje, pa džaba karte. A državi je mjesto da nadzire damping i ne dopusti udruživanje.

A Livno-Duvno prijevoznici neka se naganjaju, samo, dečki, što manje udaraca ispod pojasa. 

E, da, Livnjaci i Duvnjaci, ne nasjedajte djetinjasto na foru neka pobijedi naš. 

Neka igra traje i traje, bez pobjednika. Tako je najbolje.

Objava Magareća klupa: Zdrava i nezdrava konkurencija – Livno Bus-Ćićko Commerce pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?