Dijaspora masovno kupuje stanove u novogradnji u BiH

Link na izvornu vijest

Iako se prije nekoliko mjeseci govorilo kako će doći do promjene na tržištu nekretnina, odnosno pada cijena i zastoja prodaje, ipak, to se ne događa.

Štoviše, tržište nekretnina u našoj zemlji je trenutno jako živo, a toj slici doprinosi činjenica da je ove sezone itekako pojačan interes dijaspore za kupovinu stanova, ali i kuća.

Potvrdio je to Maho Taso iz sarajevske agencije za nekretnine „Prostor“ kazavši za Avaz kako bh. građani koji žive i rade u dijaspori sve više kupuju nekretnine, posebno u Sarajevu, Tuzli, ali i u Mostaru, odnosno njegovoj okolici. Međutim, slična je situacija i u drugim dijelovima BiH.

”Jedno vrijeme je interes dijaspore bio oslabio, međutim, sada je to jedna drugačija priča, osobito veliki broj naših ljudi koji rade u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama želi uložiti svoj novac ovdje i opredjeljuje se za kupovinu nekretnina”, kazao je Taso.

Dijaspora uzima novogradnju

I dok se bh. dijaspora većinom opredjeljuje za novogradnju, domaći kupci se sve više okreću starogradnji, pri čemu važnu ulogu ima lokacija. Potražnja za nekretninama, unato visokim cijenama, ne jenjava i zapravo višestruko je veća od ponude.

Posebno se radi o ponudi u novogradnji, u većini gradova u BiH je izražen deficit.

”Imamo odličnu ponudu u starogradnji u Sarajevu i ono što je kvalitetno se praktički odmah proda”, iznio je Taso.

Cijene stanova visoke

Da se cijene stanova i dalje drže na dosta visokoj razini, pokazuje činjenica da se, primjerice, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4.000 KM po kvadratu.

U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6.000 i 7.000 KM po kvadratnom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata iznosi 4.000 KM.

Korekcije cijena na tržištu nekretnina za sada se ne očekuju. Eventualno, kazao je Taso, može doći do stagnacije, međutim, potpuna slika o tome kakva nas očekuje iduća godina bit će jasnija od jeseni.

I u Mostaru se počela popravljati ponuda, budući da je u najavi nekoliko novih stambenih objekata.

S druge strane, ponuda u starogradnji je slaba, a u tom segmentu postoje nekretnine čija je cijena nerealno visoka. Primjerice, renovirani stanovi nerijetko se nude po cijeni stanova u novogradnji, i to od 3.000 do 5.000 KM po kvadratnom metru!

Post Dijaspora masovno kupuje stanove u novogradnji u BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?