VIDEO: Više od 11 tisuća križeva postavljeno na Groblju mira na Bilima

Link na izvornu vijest

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, danas je na Groblju mira na Bilima organiziran je prigodan program i sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarizama.

Posebna vrijednost današnjeg obilježavanja je ta što je prije točno 10 godina započeta izgradnja Groblja mira, koje danas broji preko 11 tisuća križeva s imenima žrtava.

Svaki od preko 11.000 križeva s imenima na Groblju mira na Bilima svoju nesretnu priču ima. Mnogima od njih nikada nisu pronađene kosti, ali im je na ovom mjestu ime upisano kako se njihova žrtva ne bi zaboravila. Upravo iz tih razloga članovi obitelji žrtava posjećuju ovo groblje koje se počelo graditi prije 10 godina.

Zbog velikog zla koja su nanijela tri najveća suvremena totalitarizma nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam u Europi se posljednjih godina, na dan 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. A na Groblju mira se želi odati počast kolektivnoj žrtvi Hrvata u BiH u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Ove godine svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman htio je odati pijetet svim upisanim žrtvama. On je naglasio veliku važnost njegovanja kulture sjećanja.

I ovogodišnje obilježavanje dana sjećanja na Bilima odvilo se pod pokroviteljstom Hrvatskog narodnog sabora, a misno slavlje uveličao je Katedralni zbor Marija koji predvodi don Dragan Filipović.


RTV Herceg Bosne

The post VIDEO: Više od 11 tisuća križeva postavljeno na Groblju mira na Bilima appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?