Cijene ogrjeva su već visoke, pojeftinjenja neće biti

Cijene ogrjeva su već visoke, pojeftinjenja neće biti

Link na izvornu vijest

Cijene ogrjeva su već visoke, pojeftinjenja neće biti

Pred kraj ljeta nabava ogrjevnog materijala jedno je od glavnih pitanja za svako kućanstvo, a nagli rast cijena prošle sezone izazvao je velike poteškoće u nabavi. Muhamed Helać iz kompanije “Drvosječa” za klix.ba je rekao da je stanje na tržištu trenutačno stabilno te da su količine ogrjevnog materijala dovoljne za podmirenje cjelokupne potražnje. Cijene su sada također stabilne. U usporedbi s prognozama za iduće mjesece, cijene ogrjevnog materijala bi trebale biti povoljnije.

Cijena tone peleta varira od 500 do 520 KM, dok je cijena jedne palete ogrjevnog drva, odnosno za jedan prostorni metar ogrjevnog iscijepanog drva, od 150 do 165 KM po jedinici mjere.

– Činjenica je takva da do pojeftinjenja neće doći s obzirom na to da polako već zalazimo u grijnu sezonu, tako da to su te cijene koje će se zasigurno zadržati do kraja godine. Ne isključujemo mogućnost i daljnjeg poskupljenja kada potražnja bude još veća i s inozemnog tržišta – rekao je. Poručio je da ove godine zbog pritiska gospodarstva zasigurno neće doći do mjera poput ograničenja cijena i zabrane izvoza. Zbog toga je apelirao na stanovništvo da trenutačno podmiri svoje potrebe i da nabavi ogrjev kako se ne bi našli u nepovoljnim okolnostima. Cijena peleta nikada nije bila toliko visoka u ovom razdoblju u ranijim godinama, a tijekom zime za sada se očekuje da može doći do povećanja cijene na 600 KM po toni.

– Hoće li ići iznad toga, ovisi o puno čimbenika na tržištu. Mi se nadamo kako neće doći do toga, ali na potrošačima je ne dopustiti da se to dogodi i da nabave ogrjev po ovim cijenama jer nezahvalno je očekivati bilo kakvo pojeftinjenje – rekao je. Iako je potražnja za ugljenom opala nakon što je na tržište došao pelet, ona još uvijek postoji. Najčešće se koristi mrki i drveni ugljen, a čije cijene su također blago porasle. Trenutačna cijena mrkog ugljena, koji se koristi za centralno grijanje, je 285 KM po toni. Tona drvenog ugljena koji se koristi u standardnim pećima u kojima se loži i drvo košta 235 KM. Prosječna narudžba za jedno kućanstvo koje se grije na pelet kreće se od 3 do 4 tone i, prema trenutačnim cijenama, iznosit će i od 1500 do 2000 KM. Narudžba za kućanstva koja se griju na drva obično se kreće oko 10 metara drva, što će sada iznositi više od 1500 KM. Prosječna narudžba ugljena je od 2 do 3 tone što, prema trenutačnim cijenama, može iznositi do 855 KM.

Objava Cijene ogrjeva su već visoke, pojeftinjenja neće biti pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?