Ukrajina danas slavi Dan nezavisnosti, a ostvarila ju je iz petog pokušaja

Ukrajina danas slavi Dan nezavisnosti, a ostvarila ju je iz petog pokušaja

Link na izvornu vijest

Dan nezavisnosti Ukrajina obilježava 24. augusta kada je 1991. godine usvojen Akt o proglašenju nezavisnosti Ukrajine. Dokument je usvojen na vanrednoj sjednici Vrhovne Rade Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike.

Taj čin nije bio prvi pokušaj da se legitimizira nezavisnost Ukrajine: u različitim vremenima u burnom 20. stoljeću, različite regije Ukrajine proglašavale su stvaranje samoupravnih država. Tri od njih su to učinile 1918. U januaru te godine Ukrajinska Narodna Republika usvojila je Četvrti Univerzal, proglašavajući nezavisnost.

“Danas Ukrajinska Narodna Republika postaje nezavisna i samodostatna Slobodna suverena država ukrajinskog naroda. Nastojimo živjeti u skladu i prijateljstvu sa svim susjednim državama: Rusijom, Poljskom, Austrijom, Rumunijom, Turskom i drugima, ali niko od njih ne može se miješati u život Nezavisne Ukrajinske Republike, gdje će vlast pripadati samo narodu Ukrajine”, stoji u dokumentu.

Iste godine svoju nezavisnost proglasile su i Kubanska i Zapadnoukrajinska Narodna Republika. Nijedna od tih državnih tvorevina nije dugo trajala: boljševici su 1920. zauzeli Kubanj i Ukrajinsku Narodnu Republiku, dok državnost na zapadu Ukrajine nije preživjela poljsko-ukrajinski rat, pa su u julu 1919. zemlje Bukovine, Haličine i Zakarpatja pripojene Poljskoj, Rumuniji i Čehoslovačkoj.

Godine 1939. na teritoriju Ukrajine nastala je još jedna država, Karpatska Ukrajina, koja je godinu dana ranije stekla autonomiju u sastavu Čehoslovačke. Međutim, taj potez ostavio je Mađarsku nezadovoljnu vlastitim teritorijalnim zahtjevima. U ranim jutarnjim satima 14. marta mađarske jedinice upale su u Karpatsku Ukrajinu zajedno s Hitlerovim trupama, a doslovno sljedeći dan Seim je proglasio neovisnost Karpatske Ukrajine. No već 18. marta mađarske su trupe okupirale područje.

Ukrajinska državnost nije time završila jer su upravna tijela spomenutih država nastavila djelovati u egzilu.

Sljedeća deklaracija o obnovi nezavisnosti ukrajinske države donesena je 30. juna 1941. u Lavovu, koji je u to vrijeme bio okupiran od strane njemačkih trupa. Akt o obnovi ukrajinske države izrekao je Jaroslav Stecko, prvi zamjenik čelnika Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) Stepana Bandere. No nije bilo u planovima Njemačke stvoriti nezavisnu Ukrajinu, pa su Nijemci u septembru 1941. uhapsili i pogubili vođe OUN-a.

A u samo 50 godina Ukrajinci su napravili peti, najuspješniji, pokušaj izgradnje vlastite samoupravne države: 24. augustu 1991. Ukrajina je stekla dugo očekivanu nezavisnost, a sada je ugrožena agresijom Rusije.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?