RUSIJA PRODUŽILA ZA TRI MJESECA PRITVOR AMERIČKOM NOVINARU EVANU GERSHKOVICHU

RUSIJA PRODUŽILA ZA TRI MJESECA PRITVOR AMERIČKOM NOVINARU EVANU GERSHKOVICHU

Link na izvornu vijest

RUSIJA PRODUŽILA ZA TRI MJESECA PRITVOR AMERIČKOM NOVINARU EVANU GERSHKOVICHU

Gershkovich je, za razliku od mnogih zapadnih novinara, nastavio da izvještava iz Rusije tokom njene ofanzive na Ukrajinu.

Bio je prvi novinar koga je Moskva uhapsila zbog optužbi za špijuniranje – što on i njegov poslodavac odlučno negiraju – od Hladnog rata, što je izazvalo jezu u medijskim krugovima.

Vrijeme pritvora je produženo za tri mjeseca – kazao je portparol moskovskog suda Lefortovski.

Novi krajnji rok za pritvor je 30. novembar.

AFP-u je odbijen pristup sudnici za ročište, koje je održano iza zatvorenih vrata.

Novinari AFP-a vidjeli su, međutim, 31-godišnjaka, s lisicama na rukama i u kariranoj košulji i farmerkama, koga su maskirani ljudi uveli u zgradu suda.

Wall Street Journal naveo je da je “duboko razočaran” što će Gershkovich ostati “arbitrarno i nezakonito pritvoren jer je obavljao svoj novinarski posao”.

– Neosnovane optužbe protiv njega su kategorički lažne i mi nastavljamo da se zalažemo za njegovo trenutno puštanje na slobodu – navodi se u saopćenju njujorških novina.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je pozvao na oslobađanje novinara.

U Njemačkoj je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također kazala u četvrtak da Gershkovich “mora biti pušten na slobodu”.

Odluka moskovskog suda “pokazuje šta ta brutalna sila kod kuće znači – da u Rusiji nema pravičnih suđenja – kazala je ona.

Gershkovich je uhapšen tokom izvještajnog putovanja u uralskom gradu Jekaterinburgu 29. marta.

Rusija nije dostavila javne dokaze o optužbama, a pravni postupak je klasifiiciran kao tajan.

Gershkovich, koji je ranije izvještavao za AFP,  opširno je pisao o tome kako su obični Rusi iskusili ofanzivu na Ukrajinu, uključujući razgovore s porodicama poginulih vojnika.

U vrijeme hapšenja, vjerovalo se da radi na priči o privatnoj vojnoj kompaniji Wagner, koja se bori u Ukrajini.

Wagnerov šef, Jevgenij Prigožin, kasnije je pokrenuo kratku pobunu u Rusiji. Pretpostavlja se da je poginuo u srijedu nakon što su ruski zvaničnici saopćili da je bio u avionu koji se srušio, i da su svi putnici poginuli.

Gershkovich se od tada nalazi u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo, poznatom po tome što zatvorenike drži u skoro potpunoj izolaciji.

Američka ambasadorica u Rusiji, Lynne Tracy, uspjela je vidjeti Gershkovicha prošle sedmice u svojoj trećoj posjeti od njegovog pritvaranja.

Ambasadorica je izvijestila da je “Evan i dalje dobrog zdravlja i da je jak, uprkos okolnostima”, saopćio je State Department nakon njene posjete, prenosi Fena.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?