Šef hotela u Hrvatskoj: Treba li nam milijun turista koji jedu “pizza cut”

Šef hotela u Hrvatskoj: Treba li nam milijun turista koji jedu “pizza cut”

Link na izvornu vijest

Predsjednik Uprave Valamara, najveće hrvatske hotelske kompanije, na LinkedInu se osvrnuo na medijske napise da su u kolovozu u Istri turistički podbacili.

Istra trenutno ostvaruje + dva posto noćenja u odnosu na prošlu godinu kumulativno (plus pet posto u odnosu na 2019. godinu). To sve uz ozbiljno lošu evidenciju boravka u tzv. nekomercijalnom smještaju, odnosno stanovima, kućama, nelegalnim građevinama u kojima borave turisti koji se ne prijavljuju (u Istri trenutno ima oko 250.000 takvih ležajeva, koji su prema evidenciji tek 12 posto popunjeni!), navodi Željko Kukurin.

Kaže da u Istri trenutno boravi oko 500.000 do 600.000 turista i svi su svjedoci gužve na plažama, nedostatka parkinga, iskakanja struje, pucanja interneta i bacanja smeća u šumu. Drugim riječima, tvrdi Kukurin, u Istri je turista više nego ikad.

Imali smo odličnu predsezonu, vjerujem da će i postsezona biti solidna, svi kvalitetni hoteli, kampovi, vile za odmor su ljeti puni, po cijenama koje su konkurentne na Mediteranu. Zaista ne mogu shvatiti kako neko može to što u kolovozu nemamo dvoznamenkast rast turista proglasiti problemom koji je uzrokovan visokim cijenama, piše Kukurin te zaključuje:

Jer bi trebalo biti šta? Milijun turista koji dolaze u jeftine oblike smještaja u vlasništvu ljudi koji tu ne žive, kupuju po velikim šoping centrima i jedu “pizza cut” tip hrane u lošim lokalima kojima upravljaju nerezidenti destinacije?

Održivi turizam u Hrvatskoj znači čuvanje prostora, zaštitu lokalnog načina života, podizanje kvalitete turizma i produljenje turističke sezone. To je ono što trebamo napraviti ako želimo biti uspješni, a ne (ras)prodavati našu obalu, more, prirodu za male novce. Ušli smo u schengenski prostor, dio smo Europe. Imamo priliku podignuti turizam na viši nivo kvaliteta cjelogodišnjeg održivog turizma, a mi vodimo javnu raspravu o tome da bi trebalo smanjiti cijene kako bi u kolovozu došlo još više turista, kazao je Kukurin, prenio je tportal.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?