Bh. fotograf pokazao kako bi Tvrtko I Kotromanić izgledao kroz oči umjetne inteligencije

Bh. fotograf pokazao kako bi Tvrtko I Kotromanić izgledao kroz oči umjetne inteligencije

Link na izvornu vijest

Bosanskohercegovački fotograf Safet Hadžimusić pokazao je kako bi Tvrtko I Kotromanić izgledao generisan kroz umjetnu inteligenciju.

Uzevši u obzir da je glavna tema dana postavljanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću, bh. fotograf Safet Musić podijelio je kako bi kralj izgledao generisan kroz AI.

Na fotografijama Kotromanić je prikazan dok sjedi na prijestolju uz krunu na glavi.


Fotografije, kao i spomenik koji je danas postavljen preko puta zgrade Predsjedništva BiH vjerno odražavaju snažan lik i autoritet kralja. Spomenik ga prikazuje s podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja.

Mač za pasom simbolizira spremnost na borbu, a štit sa ljiljanima na odbranu države Bosne.

Povodom postavljanja spomenika oglasila se gradonačelnica Benjamina Karić koja je i inicirala postavljanje spomenika te poručila kako poštovanjem svoje historije, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dodala je kako je podizanjem spomenika ispravljena sjena koja je”pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo”.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – oko 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?