Prstom u oko: Medvjedi i medvidi

Prstom u oko: Medvjedi i medvidi

Link na izvornu vijest

Prije nekoliko dana središtem Kupresa proganjan je medvjed. Nešto slično dogodilo se i prije nekoliko godina kada je medvjed protrčao perifernim dijelom grada i pobjegao u šumu. Neki kažu kako su vidjeli i medvjeda u centru, na dječjem igralištu, i to u večernjim satima.

Piše: Ivo Ćurković

Kada su medvjedi početkom ljeta počeli uništavati košnice i krasti med ponovno je izbila neka panika među ljudima. Tada sam upitao jednog pčelara što se događa. On mi je rekao: “Nisu problem medvjedi, oni četveronožni, već medvidi, dvonožni”. I tako smo došli do rješenja problema. Nisu problemi medvjedi koji se pojavljuju u naseljenim mjestima. Problem su medvidi koji uništavaju stanište medvjeda i oni koji ih uznemiravaju u njihovim staništima.

Kada se u županijskom poduzeću za šumarstvo zaposlilo nevjerojatno puno uhljeba krenula je i masovna sječa svega uspravnog kako bi se namirili svi zaposleni, pa politički akteri, pa krimogeni elementi. I prije toga se sjeklo u ogromnim količinama, ponegdje je bila i gola sječa, kako bi se namirio apetit nekakvog kriminalca Filipovića i njegovih pilana. Kada se nakrao dovoljno, a i podmirio potrebe političkih pokrovitelja, jednostavno je pobjegao.

Mada iz Šuma HB tvrde kako oni dobro gospodare šumama sam prolazak područjem kuda prođe sječa govori nešto sasvim drugačije. I informacije iz samog poduzeća govore kako se sječe bezobzirno. Tvrdnje o većem prirastu od onoga što se sječe je, prema nekima, obična obmana javnosti. Takvo zadiranje u šumu pokrenulo je i medvjede. Sječa šume, motorne pile, strojevi koji šumu izvlače i kamion i koji balvane odvoze sigurno nisu dobrodošli za divlje životinje. U proteklih nekoliko godina probijeno je na desetke, a možda i stotine, kilometara šumskih putova. Uz to, tim i takvim putovima ali i šumama divljaju motoristi, vozači terenaca i quadova. Sve te aktivnosti medvida istjerale su medvjede iz njihovih prirodnih staništa i utjerale u naseljena mjesta. Uz to i divljačko proganjanje medvjeda autom po gradu je opća sramota.

Prije nekoliko mjeseci od nekoliko lovaca dobio sam informacije kako su u šumama velika zagađenja. Njih stvaraju upravo navedeni uznemirivači životinja, lovci i oni koji idu u šumu prošetati. Naravno da ima i onih koji se odnose dostojanstveno prema prirodi i ne zagađuju je, ali opći dojam je katastrofalan. Boca i limenki od piva, najlonskih vrećica, vrećica od grickalica, kutija od cigareta ima uz svaki šumski put. Mogla bi se skupiti povelika hrpa smeća samo nekakvim površnim čišćenjem. I to sve smeće stvaraju medvidi čija je ekološka svijest na zaista niskom nivou.

Upozoravam i na stanja u kupreškim selima, pogotovo onima koja nisu naseljena ili u kojima je malo stanovnika. Tamo su niknule manje ili veće farme čiji vlasnici nisu u suglasju s prirodom pa uništavaju okoliš. Uništavaju i privatno vlasništvo jer goveda ne znaju za međe a vlasnike goveda nije briga za vlasničke odnose. Mada se dio vlasnika goveda ponaša vrlo korektno dio ih doslovno divlja pa i to doprinosi približavanju medvjeda naseljima.

Ideje kako medvjede treba pobiti, odnosno odstrijeliti je neprihvatljiva. Nije medvjed kriv. Krivi su medvidi koji čine štetu i prirodi i ljudima. Kada netko baci u rijeku ili neko jezero tek okoćene mačiće odmah se digne čitava buna nazovi ekologa ili onih koji misle da su ekološki osviješteni. Kada se progone krupne divlje životinje na nevjerojatno agresivan način, a sve zbog parcijalnih interesa pojedinaca i interesnih krugova, onda ti isti ekolozi šute, možda čak i sudjeluju u svemu tome.


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?