<div>Profesor ustavnog prava kaže da u Daytonu piše drugačije od onoga što Schmidt tvrdi: " title="
Profesor ustavnog prava kaže da u Daytonu piše drugačije od onoga što Schmidt tvrdi: "The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska..."
" decoding="async" />

Profesor ustavnog prava kaže da u Daytonu piše drugačije od onoga što Schmidt tvrdi: “The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska…”

Link na izvornu vijest

Tekst profesora Blagojevića prenosimo u cijelosti:

Christian Schmidt, samozvani “visoki predstavnik”, u priopćenju za javnost Kancelarije OHR-a od 1.9.2023. godine iznio je laž, rekavši: “Međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH nego isključivo administrativna linija”.

Gospodine Schmidt, nemojte lagati nego prije što iznesete ovakvu neistinu, kojom smišljeno obmanjujete ovdašnju i svjetsku javnost, pročitajte što je propisano Aneksom 2 Daytonskog mirovnog sporazuma. Pogledajte tekst člana 1 tog aneksa u kojem je ugovoreno između tadašnje R BiH te Republike Srpske i Federacije BiH, a time i propisano, toliko jasno na engleskom jeziku:

“The BOUNDARY between the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska (the Inter-Entity BOUNDARY Line) shall be as delineated on the map at the Appendix “.

Vidite, gospodine Schmidt, ako vi lažete, a lažete debelo, ne laže citirani član pravno valjanog međunarodnog ugovora, jer on ne propisuje nikakvu administrativnu (ADMINISTRATIVE) liniju, kako biste vi da obmanete, već granicu (BORDER), propisavši da će:

“GRANICA između Federacije BiH i Republike Srpske biti ona kako je označena delineacijom na mapi u Dodatku”.

To je tekst Daytonskog mirovnog sporazuma u verziji na engleskom jeziku, koju je Generalnoj skupštini UN i Vijeću sigurnosti UN dostavila ni manje ni više do Madeleine Albright, tadašnja državna tajnica SAD, uz njeno službeno pismo od 30.11.1995. godine, a što je u navedene dvije institucije UN službeno zavedeno pod brojem A/50/790 S/1995/999 od 30.11.1995. i dostupno je na internetu, osim ukoliko vi, gospodine Schmidt, ne udesite da nakon ovoga bude uklonjeno s interneta. U tom slučaju, za vašu informaciju, ja sam sve to već pohranio u mojoj privatnoj zbirci.

Kada imate sve ovo u vidu, postaje očigledno ne samo da se ne radi o administrativnoj liniji, kako vi slagaste, već o granici između Federacije BiH i Republike Srpske, nego postaje jasno i zašto u Ustavu BiH nije propisano niti je moglo biti propisano da postoji imovina BiH.

Nije to moglo biti propisano Ustavom, kao Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma, kada je prije toga Aneksom 2 tog istog sporazuma ugovorena GRANICA između Federacije BiH i Republike Srpske, čime je izvršena i podjela teritorije kojom je Republici Srpskoj pripalo 49 posto, a Federaciji BiH 51 posto, a takva podjela teritorije znači da ono što se nalazi na teritoriji Republike Srpske pripada njoj, a ne BiH.

Eto, dakle, zašto Ustav BiH nije mogao propisati niti je propisao da imovina pripada BiH, čime biste vi gospodine Schmidt također da obmanete domaću i svjetsku javnost.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?