I daje se ne zna gdje će se moći pušiti iako primjena ‘famoznog’ zakona kreće za tri mjeseca

I daje se ne zna gdje će se moći pušiti iako primjena ‘famoznog’ zakona kreće za tri mjeseca

Link na izvornu vijest

Točno tri mjeseca od početka primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, koji je javnost prevela kao zabranu pušenja, nema odgovora na brojna pitanja i nedoumice.

Tako je i dalje nejasno gdje će se moći pušiti, a gdje ne, koji će prostori i na koji način biti određeni za pušače, kakav treba biti sistem ventilacije, što je s elektronskim cigaretama i slično.

Definirani izuzeci

Jer, ovim zakonom, koji nalaže zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe su definirani i izuzeci od zabrane.

Tako je, naprimjer, pušenje dozvoljeno i u ugostiteljskim objektima, ali, kako stoji u Zakonu, u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

– U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja – stoji u Zakonu.

Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Iako proces prilagodbe od pola godine teče, budući da su pravne osobe dužne svoje akte uskladiti s odredbama Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do studenog ove godine, ipak, oni koji su izuzeti i dalje čekaju na pojašnjenja.

Krajnji rok

Iz Ministarstva zdravstva FBiH je rečeno da je, člankom 42. Zakona, definirano da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene Zakona donijeti provedbene propise, kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, što znači da je krajnji rok za izradu pravilnika – svibanj 2024. godine.

– Napominjemo da je izrada Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u tijeku. Prijedlog pravilnika bit će objavljen na internet-stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. Nakon obavljenih javnih konzultacija taj pravilnik će biti objavljen u „Službenim novinama FBiH“ – odgovorili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Visoke kazne

Zakon predviđa i kazne, a u ovisnosti o počinjenom prekršaju kreću se od 2.000 do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 do 1.000 za odgovorne osobe, te od 500 do 1.500 za vlasnike i korisnike prostora. Za fizičke osobe kazna je 100 KM. Inače, obaveze za fizičke osobe nastupile su početkom primjene ovog zakona, piše Avaz.

The post I daje se ne zna gdje će se moći pušiti iako primjena ‘famoznog’ zakona kreće za tri mjeseca first appeared on ABCportal.info.

Objava I daje se ne zna gdje će se moći pušiti iako primjena ‘famoznog’ zakona kreće za tri mjeseca pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?