Zelenski odlučno poručio: Neće biti mira u Ukrajini sve dok Rusija ne vrati okupirane teritorije

Zelenski odlučno poručio: Neće biti mira u Ukrajini sve dok Rusija ne vrati okupirane teritorije

Link na izvornu vijest

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da u Ukrajini ne može biti “održivog mira” ako ne povrati kontrolu nad aneksiranim Krimom, istočnim područjem Donbasa i drugim teritorijima koje je okupirala Rusija.

Ukrajinski predsjednik istaknuo je ovo stajalište na poslovnom forumu Evropske kuće Ambrosetti u Italiji, nakon što je Standard izvijestio o zabrinutosti u Kijevu da neke osobe u Washingtonu žele pregovore o okončanju sukoba prije američkih izbora.

U svom obraćanju, Zelenski je također pozdravio britanskog odbrambenog diva BAE Systems koji je osnovao lokalni entitet u Ukrajini i potpisao ugovore s Kijevom kako bi pomogao u povećanju snabdijevanje zemlje oružjem, opremom i obukom.

“Imao sam sastanak s predstavnicima BAE Systemsa. Svijet jako dobro poznaje ovu firmu, a naši ratnici su već dobro upoznati s oružjem koje proizvodi ova firma. Cilj nam je imati svo najkorisnije oružje za odbranu proizvedeno u Ukrajini”, kazao je Zelenski.

U međuvremenu, svjetki mediji izvještavaju da su ukrajinske snage malo napredovale oko istočnog grada Bahmuta i u smjeru Novodanilivka-Novoprokopivka, u zapadnoj pokrajini Zaporožja.

Podsjećamo, danas su neki stanovnici u dijelovima Ukrajine izašli na biračka mjesta kako bi glasali na izborima koje je organizirala Rusija u regijama koje trenutno kontroliše.

Fotografije iz Mariupolja prikazuju “glasače” kako dolaze do ruske izborne komisije da daju ono što Ukrajina opisuje kao “lažne” glasove.

Rusija je navodno održala izbore u četiri regiona koje zauzima – Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu. Moskva ne kontroliše u cjelosti nijednu regiju u kojoj se glasa.

Mješavina veterana, proruskih političara i nekih lokalnih stanovnika traže pune mandate na izborima, koji se završavaju 10. septembra. Reuters je svjedočio samo “protoku stanovnika” koji su glasali u Mariupolju – “pokazujući novopodijeljene ruske pasoše zvaničnicima dok su policajci stajali po strani”.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?