Izraelski zvaničnici se oglasili nakon nezapamćene tučnjave u Tel Avivu, najavljene deportacije

Izraelski zvaničnici se oglasili nakon nezapamćene tučnjave u Tel Avivu, najavljene deportacije

Link na izvornu vijest

Nakon što su se dvije skupine azilanata iz Eritreje sukobile na ulicama Tel Aviva, izraelski zvaničnici najavili su mjere koje će između ostalog uključivati i protjerivanje svih onih koji su učestvovali u ovom nezapamćenom incidentu u izraelskom gradu.

Među prvima koji se oglasio bio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu te je naglasio kako će vlada razmotriti mogućnost deportacije eritrejskih migranata koji su učestvovali u neredima.

“Premijer je odlučio da sazove poseban ministarski tim koji će razmotriti mogućnost poduzimanja mjera protiv ilegalnih infiltratora koji su učestvovali u incidentu. Jedna od opcija je i deportacija”, saopćeno je iz kabineta.

Pored Netanyahua oglasili su se i drugi zvaničnici u vladi Izraela.

“Izrael je država zakona. Oni koji uzrokuju nerede na ulicama, uništavaju prodavnice i napadaju policajce moraju biti strogo kažnjeni i deportovani. Svi koji ovdje borave moraju poštovati zakone”, rekao je ministar kulture Miki Zohar.

Ministar pravosuđa Yariv Levin također je rekao da su neredi pokazali kako je državi potreban zakon o reviziji pravosuđa.

“Borimo se da zemlja bude demokratska, za prava stanovnika južnog Tel Aviva i Eilata da žive na sigurnim mjestima. Južni Tel Aviv se ne smije pretvoriti u divlji zapad”, poručio je Levin.

Inače, izraelske službe su saopćile kako je u tučnjavi povrijeđeno najmanje 150 osoba, uključujući i 50 policajaca.

Neredi su trajali nekoliko sati, a službe hitne pomoći su saopćile kako do sada kroz historiju nisu zabilježili ovakvu vrstu incidenta.

Haos u Tel Avivu izbio je nakon što su se na ulicama našle dvije suprotstavljene frakcije eritrejskih azilanata. Protivnici eritrejskog režima, obučeni u plavo, sukobili su se sa pristalicama režima koji su za ovaj “događaj” odabrali crvene majice.

Tokom incidenta zabilježena je i velika materijalna šteta na okolnim radnjama i automobilima koji također nisu bili pošteđeni u tučnjavi.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?