Nakon nereda Netanyahu pozvao na deportaciju afričkih migranata

Link na izvornu vijest

Nakon žestokih sukoba između policije i eritrejskih migranata izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je na deportaciju afričkih migranata koji borave u Izraelu.

Nakon žestokih sukoba između policije i eritrejskih migranata izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju na deportaciju afričkih migranata koji borave u Izraelu.

U subotu je u Tel Avivu ozlijeđeno više od 150 ljudi, a trećina među njima su policajci, nakon što je izbilo nasilje na okupljanju državljana Eritreje koje se trebalo održati u ambasadi te istočnoafričke zemlje u povodu obilježavanja eritrejskog Dana revolucije.

Kritičari su događaj nazvali propagandom, prenosi Hina.

“Prijeđena je crvena linija”, rekao je Netanyahu u nedjelju na sastanku ministarskog odbora koji se bavi migracijama u Izraelu.

“Nemiri, krvoproliće – to je bezakonje koje ne možemo prihvatiti”, kazao je izraelski premijer, pozvavši na “snažne mjere protiv izgrednika, uključujući i trenutačnu deportaciju onih koji su u izgrede bili umiješani”.

Odboru je naložio da pripremi opsežan plan o deportaciji svih afričkih migranata iz Izraela.

Izraelske vlasti su brojne tražitelje azila evidentirale kao ‘ekonomske migrante’, a njihove zahtjeve odobravaju u rijetkim slučajevima uz objašnjenje da ih Izrael nije zakonski obavezan prihvatiti unatoč međunarodnim propisima.

Policija je izvijestila da je u sukobu u Tel Avivu uhapšeno 39 demonstranata koji su kod sebe imali palice, suzavac i elektrošokere.

Neki su demonstranti oštetili automobile, među njima i policijska vozila te izloge trgovina. Nakon što je policija na njih pucala nekoliko ih je ozlijeđeno.

Eritrejski migranti

Procjenjuje se da u Izraelu trenutačno boravi gotovo 18.000 eritrejskih migranata.

Većina ih je ondje stigla ilegalno prije nekoliko godina preko egipatskog Sinajskog poluotoka i nastanila se u siromašnim četvrtima Tel Aviva.

Izbjegli Eritrejci upozoravaju da im prijeti progon budu li vraćeni u domovinu.

Slični incidenti dogodili su se na okupljanjima eritrejskih državljana u Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj.

Predsjednik Isaias Afewerki vlada Eritrejom otkako je stekla nezavisnost 1993.

Grupe za ljudska prava osudile su njegovu vladu zbog oštre represije u zemlji koja je pod američkim i evropskim sankcijama zbog nasilja.

U zemlji vlada jednostranačka diktatura s ograničenom slobodom govora i medija, a postoji i strog sustav vojnog roka i prisilnog rada od kojega mnogi Eritrejci bježe u inostranstvo.

Eritreja je jedna od najizoliranijih država na svijetu i nalazi se pri dnu svjetske ljestvice po slobodi medija, poštivanju ljudskih prava i po ekonomskom razvoju.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?