U HNŽ-u poražavajuće brojke ukupnog broja učenika

U HNŽ-u poražavajuće brojke ukupnog broja učenika

Link na izvornu vijest

U HNŽ-u u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je nešto više od 23 tisuće učenika.

Tim povodom u Šestoj osnovnoj školi u Mostaru održana je prigodna manifestacija na kojoj je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović zaželio sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Poručio je kako je sve spremno za početak nastave i da su za sve osnovce osigurani besplatni udžbenici.

Po njegovim riječima, na ukupnoj razini broj učenika u toj županiji smanjen je za 210.

U HNŽ-u u prve razrede osnovnih škola upisana su 42 učenika manje nego u prošloj godini, dok je u prve razrede srednjih škola upisano 69 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Na ukupnoj razini broj učenika je smanjen za 210. To je jedna poražavajuća okolnost, ali ja se nadam da će u narednom periodu biti bolje generacije, kazao je ministar u izjavi za novinare.

Dodao je kako su u osnovnim školama ukupno 16 304 učenika te da je u prve razrede osnovnih škola upisano 1717 učenika.

U srednjim školama u HNŽ-u je, kaže ministar, 6781 učenik, dok je u prve razrede tih škola upisan 1821 učenik.

Govoreći o stanju u područnim školama, Hadžović kaže kako u manje naseljenim mjestima ima određenih problema, ali da Vlada HNŽ pokušava održati te škole sve dok u njima ima učenika, kako se ne bi dogodilo da dijete koje je, recimo, prvi razred putuje po 10 ili 15 kilometara do centralne škole.

Potvrdio je i kako se čeka suglasnost Zavoda za školstvo za nove pedagoške standarde.

Kroz te standarde smo definirali rad pedagoga i psihologa, kao i logopeda, socijalnog radnika, edukatora i svih onih potrebnih zanimanja u školama, u zavisnosti od škole. Bitno je da se pravi pedagoško-psihološki profil djeteta, da se sa svakim djetetom priča, da se sa svakim djetetom provede jedan razgovor koji je vrlo bitan za samo dijete, zatim s roditeljima, s nastavnicima te da se na jedan način sklopi slika o djetetu od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole i taj bi dosje putovao zajedno s djetetom, naglasio je ministar.

(www.jabuka.tv / Foto: Fena)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?