Banožić sam sebi dodijelio stančinu u centru Zagreba. Mora platiti 930 eura kazne

Banožić sam sebi dodijelio stančinu u centru Zagreba. Mora platiti 930 eura kazne

Link na izvornu vijest

MINISTAR u Vladi RH Mario Banožić bio je u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio državni stan, javlja N1.

Potvrdio je to Visoki upravni sud RH odbivši Banožićevu žalbu na raniju, nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu. I tom je presudom bio potvrđen sukob interesa kod dodjele državnog stana.

Cijeli taj sudski postupak Banožić je pokrenuo nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je sam sebi dodijelio golemi državni stan dok je bio ministar državne imovine. Sam je potpisao odluku o tome iako to nije u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Odabrao najveći stan i sam sebi to potpisao

Osim toga, na raspolaganju su mu bila još dva državna stana, ali si je Banožić odabrao najveći. Visoki upravni sud RH sada zaključuje kako je to učinio zbog utjecaja privatnog interesa.

Od ranije je poznato da si je Banožić odabrao trosobni stan od 90-ak kvadrata u strogom centru Zagreba, vrlo blizu sjedišta Ministarstva državne imovine koje je tada vodio. Mogao je odabrati jedan stan od 53 kvadrata ili jedan od 73 kvadrata, ako mu je već onaj od tridesetak kvadrata bio premali.

Banožić je u žalbi tvrdio kako nigdje nije propisano da on kao ministar ne smije potpisati odluku o dodjeli stana. Prema njegovom tumačenju, ono što nije zabranjeno je dopušteno, no Visoki upravni sud ne misli tako.

Podsjetili su zato Banožića da je u Ministarstvu državne imovine ionako bila određena osoba koja mijenja ministra u slučaju spriječenosti. Prema stavu Visokog upravnog suda, upravo je ta osoba trebala potpisati odluku kojom se Banožiću dodjeljuje veliki stan u središtu Zagreba. U ovom slučaju to je bio ondašnji državni tajnik Krunoslav Katičić.

Mora platiti 930 eura

Banožić je imao pravo na državni stan, no morao se, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, izuzeti iz odlučivanja o tome. Pogrešno je, navodi Visoki upravni sud, shvatio da ga Katičić mijenja samo kada je on kao ministar fizički odsutan, zanemarivši da ga može zamijeniti i u slučaju spriječenosti pravne naravi, kao što je to bila dodjela stana.

“Kao dužnosnik sam imao ovlast dodijeliti si stan te pri tome nije došlo do sukoba javnog i privatnog interesa. Sve je bilo transparentno i nepristrano”, uvjeravao je Banožić na sudu. Pojasnio je da je imao pravo na stan od 60 kvadrata pa je, nakon što je dobio manji, od tek 32 kvadrata, zatražio veći. Uz njega su, tvrdio je, u tom stanu trebali boraviti i supruga i djeca, no unatoč tome imao je pravo na nekretninu do 60 metara kvadratnih, dakle bitno manju od one koju si je dodijelio.

Banožić će zbog ovog sukoba interesa morati platiti novčanu kaznu od 930 eura, odnosno 7000 kuna. Ovu pravomoćnu presudu može još pokušati srušiti na Ustavnom sudu RH.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?