Blaga kazna hrvatskom policajcu koji se odazvao na mobilizaciju u Srbiju

Blaga kazna hrvatskom policajcu koji se odazvao na mobilizaciju u Srbiju

Link na izvornu vijest

Policajac PU vukovarsko-srijemske Milan Čujo (21) iz Mirkovaca, koji ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i srbijansko, vraćen je na posao u policiju iako se odazvao mobilizacijskom pozivu kojim ga je u studenome prošle godine Ministarstvo obrane Republike Srbije pozvalo na vojni raspored i upis u vojarnu u Sremskoj Mitrovici.

Čujo je tada dobio poziv iz Srbije i, premda je zaposlen kao policajac u MUP-u Republike Hrvatske, otišao je u susjedstvo i prijavio se u srbijansku vojsku, da bi se potom vratio u Hrvatsku.

Prijavu protiv njega podnio je Nikola Kajkić, bivši predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, a sada vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije. On je već po medijima više puta govorio da Srbija za mogući rat na Kosovu regrutira i iz redova hrvatske policije osobe koje imaju i srbijansko državljanstvo te je naveo čak petnaest takvih slučajeva, piše Slobodna Dalmacija.

Te činjenice je MUP demantirao i sve je ostalo na slučaju Milana Čuje. On je rješenjem PU vukovarsko-srijemske od 7. studenoga prošle godine udaljen iz službe do okončanja disciplinskog postupka, a iz te uprave su tada odgovorili da je na ovakav način mladi policajac teško naštetio interesima službe i njezinu ugledu te da je udaljenje iz službe bilo nužno radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, i to bez da je o tome obavijestio svoga neposredno nadređenog rukovoditelja.

Sada ispada da mladi policajac i nije napravio ništa posebno, a to što je napravio može se tolerirati, shvatiti ili objasniti jer je Disciplinski sud MUP-a u Osijeku Čuji izrekao vrlo blagu kaznu: oduzimanje deset posto plaće u razdoblju od tri mjeseca, s tim da je vraćen na posao, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se na ovu presudu nije žalio ni Čujo ni MUP, drugostupanjskog postupka nije bilo te je slučaj zaključen.

Takva kazna izriče se policijskom službeniku koji, primjerice, zakasni na posao, ili neuredno ili izvan roka preda izvješće. No sve je moguće u režiji koalicije HDZ-SDSS. Odgovorno tvrdim da je ova smiješna odluka donesena zahvaljujući pritisku i utjecaju HDZ-a i SDSS-a, preciznije pritisku saborske zastupnice Dragane Jeckov na ministra Davora Božinovića. Vladajuću garnituru trebalo bi biti sramota, premda im je ta riječ, sve ukazuje na to, potpuna nepoznanica, ogorčen je je Kajkić.

Meni su ”spakirali” otkaz za nešto što nisam učinio, a riječ je o običnoj službenoj zabilješci. S druge strane, Čujo je za odaziv mobilizacijskom pozivu i pristupanje srbijanskoj vojsci samo blaže novčano kažnjen, tvrdi Kajkić, koji ističe da se, osim 15 hrvatskih policajaca, još 188 civilnih osoba s područja vukovarske i osječke županije, zbog mogućeg rata na Kosovu, svojedobno odazvalo mobilizacijskom pozivu Republike Srbije, čije državljanstvo ti ljudi imaju.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?