BOŠNJACI NE VJERUJU MUP-U RS JER IH POLICIJA NE ŠTITI: SALKIĆ ZA HAYAT O NAPADIMA: MINISTAR PO SARAJEVU HODA SA TRI PRSTA, POVRATNIKE NAPADAJU

BOŠNJACI NE VJERUJU MUP-U RS JER IH POLICIJA NE ŠTITI: SALKIĆ ZA HAYAT O NAPADIMA: MINISTAR PO SARAJEVU HODA SA TRI PRSTA, POVRATNIKE NAPADAJU

Link na izvornu vijest

BOŠNJACI NE VJERUJU MUP-U RS JER IH POLICIJA NE ŠTITI: SALKIĆ ZA HAYAT O NAPADIMA: MINISTAR PO SARAJEVU HODA SA TRI PRSTA, POVRATNIKE NAPADAJU

Unošenje straha i nesigurnosti dio je politike kojom se iz ovog entiteta nastoji otjerati ono malo Bošnjaka i Hrvata koji su se odlučili vratiti u svoje domove iz kojih su protjerani devedesetih godina. MUP RS-a ne pokazuje interes da se ovi napadi suzbiju, pa se sve više prizivaju NATO i EUFOR. O tome ima li kraja nasilju nad povratnicima i kako ih zaštititi, govorio je Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a i bivši potpredsjednik entiteta RS, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

  • Sigurnosna situacija nije dobra na prostoru entiteta RS, kada su u pitanju Bošnjaci. Tome u prilog ide činjenica da imamo intenzivirane napade na Bošnjake. Kada pogledamo genezu, ni u jednoj od ranijih godina nismo imali ovoliko napada na Bošnjake. To su ozbiljni napadi. Ako pogledamo napad na porodicu u Višegradu, to je napad sa pokušajem ubistva. Bilo je pitanje trenutka šta će se desiti sa Senadom. Ne znam iz čega ministar sigurnosti izvlači da je povoljna sigurnosna situacija. Ako to gleda po sebi da on može komotno šetati Sarajevom i dići tri prsta, provocirajući novinare, prolaznike, onda možemo govoriti o dobroj sigurnosnoj situacji. On može doći u Sarajevo, dići tri prsta i provocirati građane ove zemlje – rekao je Salkić.

Imali smo nedavno i primjer iz Zvornika, napad na dijete povratnika i to u režiji policajca, pripadnika MUP-a RS-a, koji bi trebao biti zaštita. Salkić je kazao da je to dokaz onoga o čemu govori.

  • Bošnjaci ne mogu imati povjerenje u ovakvo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ne daju nam povod da će nam obezbijediti sigurnost. Sama činjenica da su 14-godišnjaka priveli, a onda odvojili da on sam bude ispitivan i po njegovom svjedočenju fizički zlostavljan, to je dokaz orjentacije policije kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima. Imamo drugačije aršime. Da su napadači adekvatno kažnjeni ne bismo imali ovakav intenzitet ponavaljanja napada. Imamo napad na porodicu Memišević u Višegradu. Tužilaštvo je kazalo vi nama niste dali dokaze protiv ove osobe i tu se završila priča. Tako završavaju gotovo svi predmeti kada je u pitanju napad na Bošnjake u entitetu RS – istakao je Salkić.

Prisjetimo se imama iz Kozarca, efendije Amira Mahića i govora na jednoj hutbi, njegovog izvinjenja, ali i velike prašine koja se zbog toga podigla.  

  • To su ti dupli aršimi, kad policija reagira prema Bošnjacima, to je brzo i agresivno sa jasnim ciljem daljeg zastrašivanja i onemogućavanja bilo koga da se u takvoj situaciji odbrani. Bio je strašan pritisak. Sa druge strane imate nekoga ko u svatovima istakne zastavu sa ljiljanima, zaustavi se čovjek i napiše mu se prekršajni nalog. Navijači, huligani mogu da šetaju kroz Doboj i pjevaju šovinističke pjesme i pritom ih ta policija obezbjeđuje i niko ih ne kazni. Policija je produžena ruka vlasti za realizaciju političkih ciljeva – kazao je Salkić.

Osvrnuo se i na to da li će doći do potrebnih reformi u entitetu RS. Zasad vidimo samo jačanje segregacije i nesigurnijeg okruženja.

  • Ukoliko ovo ostane srpska policija, ukoliko pripadnici policije mogu da paradiraju na neustavan dan, onda je jasno da ćemo imati ovakve probleme. Ako dođe do poštivanja ovog člana i ako se visoki predstavnik odluči raditi svoj posao, nećemo imati više problema. Mi smo diskriminirani jer nije proveden Aneks 7 – rekao je Salkić.

Presuda u predmetu Kovačević mogla bi uvesti više reda u ovu državu iako Dodik i Čović to vide drugačije. Jednaka prava za sve vjerovatno su jedino rješenje za BiH.

  • Zalažemo se za državu sa jednakim pravima za sve građane BiH. Treba nam pravna država. BiH ne može biti država u kojoj sudska presuda ne znači ništa. Svjedočimo da haške presude ništa ne znače u enitetu RS. Vidimo kako zvaničnici HDZ-a veličaju ratnog zločinca – istakao je Salkić.

(A.H.)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?