Osnovno obrazovanje u Hrvatskoj će bit produženo s 8 na 9 godina?

Osnovno obrazovanje u Hrvatskoj će bit produženo s 8 na 9 godina?

Link na izvornu vijest

U većini europskih država obvezno obrazovanje traje od 10 do 12 godina. Najveći iskorak vidljiv je u Francuskoj – petnaestogodišnje obvezno školovanje djeca započinju s 3 i završavaju s 18 godina. Najmanje 13 godina učenici se školuju u Belgiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i pet njemačkih pokrajina.

Obvezno školovanje najkraće je u Poljskoj, Sloveniji i Estoniji, gdje traje 9, te u Hrvatskoj 8 godina. Primjerice u Finskoj je do 18. godine obrazovanje obvezno i besplatno.

– Do 18 godine moraju ići zato jer se vidjelo da je nekim roditeljima preskupo plaćati jer nemaju dovoljno novaca, objasnio je Igor Vukelić, Gimnazija Luostarivuoren Lyseon, Finska, stručnjak za profesionalnu orijentaciju.

Resorni ministar Radovan Fuchs ne smatra da Hrvatska treba ići u smjeru produljenja obveznog obrazovanja do prve kvalifikacije.

– To nije opcija jer u Hrvatskoj imamo najveći postotak učenika koji nakon osnovnog obrazovanja nastavljaju školovanje i po tome smo u vrhu zemalja EU-a, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja, jučer na prvi dan nove školske godine.

– Ono što u Hrvatskoj treba produljiti je osnovno obrazovanje i to na 9 godina. To i zadržavanje trajanja srednje škole bi omogućilo Hrvatskoj puno bolju prerspektivu u idućih 30-40 godina, smatra Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

HRT.hr

The post Osnovno obrazovanje u Hrvatskoj će bit produženo s 8 na 9 godina? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?