Smanjuje se inflacija u Hrvatskoj

Smanjuje se inflacija u Hrvatskoj

Link na izvornu vijest

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u utorak kako očekuje da se inflacija u Hrvatskoj nastavi smanjivati, naglasivši da je njezino ubrzanje u kolovozu u odnosu na mjesec ranije posljedica rasta cijena energenata, dok sve ostale njezine komponente, pa i cijene hrane, padaju.

Na upit je li očekivao rast inflacije sa srpanjskih 7,3 na u kolovozu zabilježenih 7,8 posto na godišnjoj razini, guverner je za Novu TV izjavio da je inflacija točno onakva kakvu su očekivali.

U kolovozu je naime, zbog toga što je porasla cijena nafte na međunarodnom tržištu za 8 posto, porasla i cijena benzina, pa je cijena energija povukla stopu inflacije za tih pola postotnih bodova, pojasnio je guverner.

Po njegovim riječima, dvije su glavne komponente koje još podržavaju visoku stopu inflacije u Hrvatskoj – hrana i usluge, a među uslugama ugostiteljske usluge i smještaj.

Što se hrane tiče, cijene su počele padati, iako su još na povišenoj razini, i očekujem da će se to nastaviti reflektirati i dalje. Druga komponenta koja imam momentum rasta u Hrvatskoj su usluge smještaja i ugostiteljske usluge, a one su povezane s turizmom. To vidimo svake godine u Hrvatskoj – tijekom sezone momentum cijena tih usluga raste, a poslije sezone pada, kazao je Vujčić.

Kazao je kako pored cijena rastu i plaće u Hrvatskoj.

Plaće su rasle brže od inflacije, i dok je tako, pogotovo u sektoru usluga, to isto tako podržava relativno više cijene, zaključio je guverner Hrvatske narodne banke.

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?