PROVJERILI SMO HOĆE LI SE POVEĆATI PENZIJE: UPLATE ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE PUNO VEĆE, ALI…

PROVJERILI SMO HOĆE LI SE POVEĆATI PENZIJE: UPLATE ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE PUNO VEĆE, ALI…

Link na izvornu vijest

PROVJERILI SMO HOĆE LI SE POVEĆATI PENZIJE: UPLATE ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE PUNO VEĆE, ALI…

Prema dostupnim informacijama, uplate za penzijsko i invalidsko osiguranje su u prvih osam mjeseci 2023. godine veće za 249.044.638 maraka u odnosu na isti period prošle godine. Šta to znači u kontekstu penzija i standarda penzionera bilo bi sasvim logično pitanje.

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec august osigurane su i isplaćene. Najniža penzija iznosila je 538,27 KM, zagarantovana 642,40 KM, a najviša 2.800 maraka. Prosjek je 675 maraka.

Inače, penzije je primilo 439.489 korisnika, a da bi je svi dobili bilo je potrebno osigurati 268 miliona maraka. Sve su ovo zvanične informacije.

Vratimo se na onaj iznos uplaćen za PIO s početka teksta. Logično pitanje jeste hoće li se ovo povećanje reflektovati na penzije u FBiH.

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO odgovaraju nam kako se penzije usklađuju 15. aprila svake godine prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na temelju istog zakona one se mogu usklađivati i vanredno, jednako kao što se može donijeti odluka o njihovom povećanju.

Ilustracija

-Porast naplate doprinosa ili postotak porasta naplate nema izravnu vezu s usklađivanjem mirovina. Mirovine se, naravno, isplaćuju preko jedinstvenog računa riznice FBiH, prvenstveno od uplaćenih doprinosa, a činjenica da se bilježi porast naplate svakako je umirujuća i ohrabrujuća jer upućuje na niz drugih čimbenika poput rasta plaća, povećanja zaposlenosti, poboljšanja u sustavu naplate, odnosno općenito na poboljšanje gospodarskih prilika, a što, pak, ima i može imati refleksiju na druge parametre, uz ostale, i na rast BDP-a, koji uz indeks potrošačkih cijena utječe na povećanje mirovina. Mirovine su u ovoj godine već redovito i izvanredno usklađene 16,25 posto redovito i 3,9 posto izvanredno. Ono što zasigurno možemo reći u ovom trenutku jeste da će mirovine biti redovito usklađene i sljedeće godine, tj. 15. travnja 2024. U kojem postotku, ovisit će o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena“, objašnjavaju iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

Dok se čekaju pozitivne vijesti, kojih uistinu manjka, podsjećamo se na informacije iz maja mjeseca koje dala Vlada FBiH. Rečeno je kako više od milion ljudi u FBiH prima neku vrstu socijalne pomoći ili penziju, i to minimalna primanja, a da bi se to promijenilo, treba se promijeniti poslovni ambijent. A on se mijenja olakšavajući privrednicima. Zasad makar u tom domenu stojimo. Zakoni koji tretiraju oblast poreza i doprinosa još su negdje u proceduri, dok za to vrijeme spomenute kategorije stanovništva čekaju neki bolji odraz u ogledalu.

(M. Rašidović)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?