Samo engleski klubovi potrošili više na pojačanja od saudijskih

Link na izvornu vijest

Potrošnja Saudijske Arabije u prijelaznom roku, koji je zatvoren 7. septembra, premašila je potrošnju četiri evropske lige iz ‘Velike petice’.

Klubovi Saudijske profesionalne lige (SPL) potrošili su 957 miliona dolara na igrače u prijelaznom roku za kraj sezone, prema analizi Deloittea objavljenoj u petak.

Potrošnja Saudijske Arabije u prijelaznom roku, koji je zatvoren 7. septembra, premašila je potrošnju četiri evropske lige iz “Velike petice”, a samo je engleska Premier liga ispred zemlje sa Bliskog istoka, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Ovo je prvi put od 2016. da je neka druga međunarodna liga premašila u potrošnji bilo koju od evropskih ‘Velikih pet’ tokom nogometnog prijelaznog roka”, izjavio je Izzy Wray iz Deloitteove Sportske poslovne grupe.

“Evropski nogomet i dalje je mjerilo za igru ​​na globalnom nivou, a saudijsko ulaganje u igru ​​preusmjerit će svoj fokus na infrastrukturu, kako bi se podigao nivo azijskog nogometa.”

Neymar najveći transfer

Ranije ove godine, Saudijski fond za javna ulaganja (PIF) najavio je Projekt ulaganja i privatizacije sportskih klubova koji uključuje prvake lige Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr i Al-Hilal, sa nizom vrhunskih igrača koji prelaze u saudijsku ligu. PIF posjeduje 75 posto svakog od četiri kluba, dok njihove neprofitne fondacije posjeduju 25 posto svakog.

Najveći transfer u tom periodu došao je od najuspješnijeg kluba u Saudijskoj Arabiji, Al-Hilala, koji je potrošio 90 miliona eura da dovede brazilsku zvijezdu Neymara iz PSG-a. Osim Neymara, Al-Hilal je također potrošio veliki novac za potpis Aleksandra Mitrovića, Kalidoua Koulibalyja, Rubena Nevesa i Sergeja Milinkovića Savića.

Saudijski prvaci Pro lige Al-Ittihad doveli su Karima Benzemu, N’Goloa Kantea i Fabinha, dok je Al-Nassr nakon Cristiana Ronalda doveo Otavija, Sadia Manea, Aymerica Laportea, Marcela Brozovića i Alexa Tellesa. Al-Ahli, koji se vratio u Pro ligu nakon sezone u drugoj ligi, također je kompletirao niz potpisa velikih nogometnih zvijezda uključujući Gabrija Veigu, Riyada Mahreza, Roberta Firmina, Edouarda Mendyja, Alaina Saint-Maximina i Meriha Demirala.

Ništa od Salaha, Messija i Mbappea

Uprkos svim svojim izdacima, SPL je ipak propustio neke od svojih najvećih ciljeva.

Mohamed Salah iz Liverpoola bio je meta Al-Ittihada, koji je navodno odbio ponudu vrijednu 150 miliona funti (187,10 miliona dolara), dok se ambiciozne ponude Al-Hilala za Lionela Messija i Kyliana Mbappea nisu ostvarile.

Saudijska Arabija je posljednjih godina napravila velika ulaganja u nogomet, formulu 1, boks, tenis i golf.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?