Svečano obilježen završetak procesa čišćenja BiH od kazetnog streljiva

Svečano obilježen završetak procesa čišćenja BiH od kazetnog streljiva

Link na izvornu vijest

Direktor Centra Saša Obradović izjavio je da se kontaminacija Bosne i Hercegovine kazetnim streljivom dogodila tijekom proteklog rata i iznosila je 14,61 km četvornih na 140 lokacija širom naše zemlje.

– ‘Čelična kiša‘, kako često nazivaju kazetno streljivo zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u BiH je odnijela 195 ljudskih života. Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, uporabe, skladištenja i transfera kazetnog streljiva, i ratifikaciji iste 2010., BiH se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. obvezala da očisti sva preostala poznata područja sa kazetnim streljivom zaključno sa 1. rujna 2023. – rekao je Obradović.

Istaknuo je da je navedeni rok ispoštovan i da su svi zadaci na uklanjanju kazetnog streljiva završeni u skladu s planiranim rokovima, te da su pronađena i uništena 7.932 komada kazetnog streljiva.

Veleposlanik Norveške u BiH Olav Rainertsen istaknuo je da su njegova Vlada i Veleposlanstvo podržavali Norvešku narodnu pomoć 12 godina kako bi došli do današnje prekretnice i potpunog uklanjanja kazetnog streljiva iz BiH.

– Kroz podršku našeg veleposlanstva ukupno je 12,7 km četvornih kontaminiranog područja očišćeno i vraćeno na korištenje – naveo je Rainertsen.

Osim Norveške narodne pomoći, naglašeno je da su za postignute rezultate zaslužni Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite i Oružane snage BiH.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?