Magareća klupa:  Nije Njemačka što je nekad bila

Magareća klupa: Nije Njemačka što je nekad bila

Link na izvornu vijest

Foto: Tomislavcity

Njemačka malo dolje, mi mrvicu gore i eto razloga za povratak.

Piše: Božo Krajina/ Tomislavcity 

Inflacija izjeda kupovnu moć i pridonosi pesimizmu potrošača i poduzeća – ovako glasi rečenica iz koje sam izbacio ime države. Kada bismo napravili pitanje za kviz o kojoj se državi radi, logičan odgovor bi se vrtio istočnije gdje su stare priče, ili južnije jer je tužnije. Ali ne radi se o mediteranskim, niti balkanskim državama, već o moćnoj Njemačkoj.

Nemojte ni pomisliti prigovarati zbog interesa za bijeli svijet, a posebno Njemačku, ta tamo su naši. I bez emocija, molim, u mnogim zemljama stanje džepa ovisi o stanju u Njemačkoj.

Za našima ovaj put ne mislim puštati suzu, onu iskrenu ili onu krokodilsku. Da vidimo kakvo je stanje stvari, prije svega u Njemačkoj i bi li se isplatilo vratiti u Duvno, iz čisto ekonomskih razloga, zbog kojih se iz Duvna otišlo.

Jedan nula za Duvno je najava ekonomskih stručnjaka da će BDP u Njemačkoj pasti u posljednjem kvartalu ove godine. Ako se to nastavi i u idućoj, eto recesije. Ako malo oslušnete što se govori i pogledate pišu o Njemačkoj u Njemačkoj, a onda prijevode i komentare kod nas, pa još poslušate rodbinu i prijatelje koji tamo žive i rade, uvidite da je riječ o određenoj apatiji, i ekonomskom beznađu. Vlada pesimizam potrošača uzrokovan inflacijom, dvostruko većom cijenom energenata nego prije rata u Ukrajini, a posebno vlada strah od gubljenja koraka u proizvodnji.

Da Njemačka nije više ona nekadašnja Njemačka čujemo od Duvnjaka, a oni znaju jer su već druga, pa i treća generacija. A ni njemački automobili nisu više jamstvo pouzdanosti i kvalitete u odnosu na druge proizvođače. Sada su izjednačeni s drugima, a u Njemačkoj vlada bojazan da će izgubiti korak s drugima. Uz sve to te velike kompanije, uz dodatak, recimo BASF-a matičnu državu doživljavaju nepovoljnom za poslovanje i investiraju negdje drugo. Da, drugdje, ali mi nemamo izgleda, sele u države s primamljivim poticajima.

Sve ovo su argumenti za povratak Duvnjaka u Duvno, ali, ali… I ta Njemačka u krizi nudi ono što Duvno još uvijek i za većinu ne može.
Dobar dio Njemača je razbjesnila najava Vlade daće povećati socijalna davanja za nezaposlene. Od 1. siječnja 2024. Naknada će iznositi 563 eura. To je čistaka, a stan i zdravstveno osiguranje plaća država. Na tu najavu je već reagirao jedan skladištar i dao otkaz. Računica je jasna, na minimalnu satnicu od 13, 90 eura dodate troškove stanovanja i dođete na isto kao i onaj na socijali.

Ove vladine široke ruke posebno izdašno koriste migranti, što stvara određenu netrpeljivost. prema njima koji nije ideološki već čisto ekonomski. To je primjetno kod Njemaca i gostujućih radnika.

Ako ne bude nekih iznenađenja od 1. siječnja 2024. godine minimalna plaća, kod nas, u Federaciji BiH bi trebala skočiti na 1000 KM, što je otprilike minimalac ili socijalna pomoć u Njemačkoj. Uvjet je da su babo ili ćaća, ili punac riješili stambeno pitanje. A može čovjek i sam ako malo zapne.

Po ovome ispade da smo se mrvicu primakli Njemačko; ona malo dolje, mi možda malo gore i eto.
Ili je računica ipak na staklenim nogama?

Pusta tlapnja…

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?