Najmanje 40 mrtvih u vojnim zračnim napadima na glavni grad Sudana

Link na izvornu vijest

Ranjene i mrtve neprestano prevoze u najbližu bolnicu, Bachair, jednu od posljednjih u Kartumu koja još radi.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a deseci su povrijeđeni u nedjelju u Kartumu u jednom od najsmrtonosnijih napada zračnih snaga na glavni grad Sudana, opustošen gotovo petomjesečnim ratom.

U ratu za vlast između vojske koju vodi general Abdel Fatah al-Burhan i Snaga za brzu podršku generala Mohameda Hamdanea Dagla, koji je počeo 15. aprila dosad je poginulo 7.500 ljudi, a gotovo pet miliona ih je raseljeno ili je izbjeglo.

Stvarne brojke su puno veće jer su mnoga područja zemlje u potpunosti odsječena od svijeta, posebno Darfur, koji se nalazi na zapadnoj granici Čada. Nijedna strana ne želi objaviti stvarne gubitke.

U nedjelju ujutro vojska je počela s bombardiranjem, ciljajući južnu četvrt Kartuma u kojoj se nalazi tržnica Quuro, javlja AFP a prenosi Hina.

Mjesni odbor otpora, jedna od prodemokratski orijentisanih grupa koje od početka rata organiziraju uzajamnu pomoć stanovništvu, osudio je “masakr”.

Borba između vojske i paravojnih snaga

Ranjene i mrtve neprestano prevoze u najbližu bolnicu, Bachair, jednu od posljednjih u glavnome gradu s pet miliona stanovnika koja još radi.

Broj mrtvih sada iznosi “najmanje 40”, objavio je odbor.

Pripadnici vojske pružaju otpor u Kartumu u kojemu paravojne snage drže stambene četvrti u koje su odavno postavili svoje baze.

Dok se na vojnom planu čini da Snage za brzu podršku imaju prednost, general Burhan sve češće putuje u inostranstvo, nastojeći se ondje nametnuti kao jedini sugovornik za rješenje krize.

Istovremeno kontrolu s jedne strane pokušavaju preuzeti Saudijci i Amerikanci, a s druge strane Afrička unija (AU) i istočnoafrička organizacija Igad. AU i Igad zagovaraju pribjegavanje “afričkom rješenju za afričke probleme”.

Sudan je suspendiran iz Afričke unije nakon puča 2021.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?