Patriotska ljiga

Patriotska ljiga

Link na izvornu vijest

Piše: Darko Momić

Patriotska ljiga

Prvo pokušavaju da podmite, pa kad vide da mito ne prolazi, onda počinju da prijete. Kada vide da ni prijetnje ne daju rezultate, onda počinju da vas blate, nazivaju stranim plaćenicima i izdajnicima i izmišljaju o vama koješta.

To je sudbina novinara i medija koji rade svoj posao onako kako to nalažu profesionalni standardi i etički kodeks i koji ne žele da budu pod skutima vlasti, bila ona gradska, republička ili neka treća. Nije to nešto što se ne da izdržati, CAPITAL je više od 15 godina na meti vladajućih skutonoša, ali teško je ostati ravnodušan kada to blaćenje dolazi od „kolega“.

A upravo to je prošle sedmice uradila Srpska novinska agencija – Srna, odnosno njena direktorica Tatjana Parađina koja je potpisala i objavila pamflet kakvog se stidi svako ko je jednom u životu prošao pored novinara, a kamoli oni kojima je to životni poziv i zanimanje.

Pozivajući se na „zajedničko pismo kojim su se oglasile omladinske, studentske, boračke, naučne i kulturno-sportske organizacije Republike Srpske“, Parađina koja vedri i oblači u toj medijskoj kući i praktično radi i posao glavnog i odgovornog urednika objavila je, između ostalog, da se „patriotske“ organizacije „ograđuju od najnovije izdaje Republike Srpske koju čini opozicija, pojedini mediji i soroševske nevladine organizacije sa sjedištem u Banjaluci sastajući se sa visokorangiranim britanskim diplomatom Unom Rajan“. Ukorak s njom išla je i urednica Informativnog programa RTRS-a Nada Veletić koja je u prvim minutama Dnevnika pustila “patriotski” prilog ravan pamfletu Srne.

Kao što i priliči za objavljeni pamflet će dobiti tužbe u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete, a ne po nakaradnom Krivičnom zakoniku kojim je kriminalizovana kleveta, a protiv čijeg usvajanja nikada nisu rekle ni slova. Umjesto toga, Parađina sije laži, po svim prilikama izmišlja pisma „patriotskih“ organizacija i naziva kolega izdajnicima. Za to zaslužuje prezir, isto kao i neki drugi „patriotski“ mediji koji su njen pamflet dalje prenosili i širili u javnom prostoru.

Za Srnu i ostale medije iz „patriotske lige“ prošle sedmice ni približno nije bila atraktivna vijest da se Milorad Dodik sastao sa specijalnim izaslanikom njemačke Vlade Manuelom Saracinom, kao što su sastanci opozicionih lidera sa visokorangiranim britanskim diplomatom, a uopšte nije bila vijest da se zbog stalnog požara i nesnosnog smrada Trebinje guši u otpadu.

Nije „patriotama“ interesantno ni da je po hitnom postupku i bez tendera ugovoren 82 miliona maraka vrijedan projekat gradnje postrojenja za separaciju uglja u RiTE Gacko.

To što je Vrhovni sud Republike Srpske donio presudu kojom se unosi pravna nesigurnost i remete načela i principi poslovanja u Srpskoj takođe nije interesantno „patriotama“.

Za njih nije vijest da je Srpska izgubila sudski spor i da treba da plati pet miliona maraka kladionici „Premier“, kao ni to da joj predstoji novo suđenje zbog kockarskog monopola koji su ministarstvo finansija i Vlada dala firmi EVL.

Ne postavljaju „patriote“ ni pitanje šta je sa zakonom o ispitivanju porijekla imovine, a kamoli zar je uzimanje kredita najbolji način za finansiranje budžetskog deficita.

Elem, Republika Srpska je od početka ove godina na berzi 13 puta pozajmljivala novac i povukla ukupno 685 miliona KM. Samo prošle sedmice se prodajom obveznica zadužila 145 miliona KM, a od Izvozno-uvozne banke Mađarske uzela je kredit od 30 miliona evra.

I ne postoje nikakvi britanski špijuni, pogotovo oni koji mogu skrenuti pažnju sa ovih golih činjenica. I toga su savršeno svjesni i mediji iz „patriotske lige“.

Чланак Patriotska ljiga се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?