SAD i Saudijska Arabija žele afričke rude

Link na izvornu vijest

Saudijska državna kompanija kupit će za 15 milijardi dolara udjele u rudarskim kompanijama u zemljama poput Konga, Gvineje i Namibije, te omogućiti ‘ulazak’ američkim partnerima, saznaju mediji.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija pregovaraju o saradnji u nabavi metala u Africi koji su im potrebni za energetsku tranziciju, izvijestio je The Wall Street Journal, pozivajući se na upućene izvore.

Saudijska državna kompanija kupit će za 15 milijardi dolara udjele u rudarskim kompanijama u afričkim zemljama poput Demokratske Republike Kongo, Gvineje i Namibije, i omogućiti „ulazak“ američkim partnerima, prenosi Reuters.

Sličan aranžman dogovorili su prošlog jula Saudi Arabian Mining (Ma’aden) i Saudijski fond za javna ulaganja, kupivši 10 posto udjela u brazilskoj kompaniji za obradu metala i rudarenje Vale, u pratnji američke investicijske kompanije Engine No. 1 koja je postala vlasnik tri posto udjela.

Interes za kobalt, bakar, tantal, litij…

Saudijski fond poslao je prethodno upit DR Kongu o mogućim ulaganjima u kobalt, bakar i tantal kroz kompaniju Mantra Minerals koju je osnovao zajedno s Ma’adenom. Mantra Minerals fokusira se i na željeznu rudu, nikal i litij.

Bijela kuća traži financijsku podršku i drugih državnih fondova u regiji, no pregovori sa Saudijskom Arabijom najviše su napredovali, dodaje ugledni američki list.

Saudijska vlada i Bijela kuća nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju novinski izvještaj, prenijela je Hina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?