REVIZORSKO IZVJEŠĆE Na KCUS-u se pravili natječaji da bi uvjete ispunjavala samo jedna tvrtka

REVIZORSKO IZVJEŠĆE Na KCUS-u se pravili natječaji da bi uvjete ispunjavala samo jedna tvrtka

Link na izvornu vijest

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH napravio je financijsko izvješće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2022. godinu. Ovom zdravstvenom ustanovom, koja je najveća u državi, i dalje upravlja kompromitirana Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Ured je dao mišljenje s rezervom i ukazao na brojne nepravilnosti u radu ove zdravstvene ustanove. Čak je šest nerealiziranih preporuka iz prošlih godina koje je dao Ured, prenosi Avaz.

Kršenje zakona

O samovolji u ovoj ustanovi dovoljno govori to da nije donesen, niti Ministarstvu zdravstva ŽS dostavljen godišnji plan i program obavljanja unutrašnjeg nadzora za 2022., čime se krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti. KCUS je bio obavezan, u cilju prevencije korupcije, donijeti i Plan integriteta, no i to je zanemareno.

Totalno odsustvo bilo kakve odgovornosti generalne direktorice Sebije Izetbegović pokazuje i to da Upravnom odboru nije podnosila tromjesečna izvješća o cjelokupnom poslovanju ustanove, čime je prekršen zakon.

Ured ističe da su se i lažno prikazivali podaci, što je dovelo do viška prihoda nad rashodima.

– Promet tuđe robe (lijekova i potrošnog materijala koje financira FZZOIR) evidentiran je u bilansnoj knjigovodstvenoj evidenciji, zbog čega je financijski rezultat precijenjen za 1.133.084 KM –ističe Ured.

Pojašnjavaju da se time prekršio Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH te da je to ostvarilo utjecaj na prikazivanje financijskog rezultata za 2022. godinu.

Ured za reviziju institucija u FBiH ukazao je i na probleme u javnim nabavkama. Vezano za jednu nabavku iz kolovoza 2022. godine Ured ističe da su na otvorenom pozivu u dalju proceduru upućeni „i dobavljači koji ponuđenim tehničkim specifikacijama nisu odgovarali traženim specifikacijama medicinskog sredstva.“

Direktni sporazumi

U određenim postupcima se ukazuje na unaprijed naštimane konkurse, gdje samo jedna kompanija ispunjava uvjete.

– Natječajna dokumentacija za nabavu digitalnog RTG aparata, u dijelu tehničke specifikacije, sačinjena je na način da je upućivala na aparat jednog dobavljača, što znači da nije osiguran jednak i nediskriminirajući pristup za sve ponuđače – ističe Ured.

Klinička apoteka KCUS-a je zaključila čak 216 direktnih sporazuma u vrijednosti 467.404 KM. Naravno, direktni sporazumi podrazumijevaju manje transparentan način nabavki.

– Pored direktnih sporazuma, Klinički centar je vršio nabavku ovih predmeta nabavke putem otvorenih postupaka i konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda od različitih dobavljača. Na ovaj način, nabavka je vršena zaključivanjem više direktnih sporazuma, čime je odabran manje transparentan postupak, smanjena konkurentnost, kao i mogućnost ostvarivanja niže cijene – pojašnjava Ured.

Ovakav nered u upravljanju najvećom zdravstvenom ustanovom u državi košta građane FBiH svaki mjesec 7.036 KM, koliko iznosi osnovna plaća Sebije Izetbegović, dok je čak u jednom mjesecu joj isplaćen i iznos od 8.497 KM, kada je mijenjala kolegu na drugom radnom mjestu.

Podsjećamo, ovo je već drugi mandat Sebije Izetbegović na čelu ove zdravstvene ustanove. On ističe u siječnju 2024. godine, a već sljedeći mjesec bi trebala početi procedura izbora novog generalnog direktora.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?