KRENULA BERBA Neki su spasili urod. Grožđe skuplje za 0,70 KM, a cijena vina ide na 7 KM

KRENULA BERBA Neki su spasili urod. Grožđe skuplje za 0,70 KM, a cijena vina ide na 7 KM

Link na izvornu vijest

U Hercegovini je krenula berba grožđa. Godina po vinogradare nikada lošija. Vremenske (ne)prilike, ali i plamenjača napravili su svoje. Gotovo svi mali proizvođači su ostali bez ovogodišnjeg uroda, a rijetki su oni koji su ga uspjeli sačuvati. Među rijetkim vinogradima koji ove godine nisu stradali su vinogradi HercegovinaVina. Berba je tamo u punom jeku, a urod je znatno bolji nego prošle godine.

“Berba ide dobro. Mi smo sačuvali grožđe ove godine, radili smo redovno na zaštiti. Kod nas ne da nema štete, nego imamo i 20 posto više grožđa nego je to bilo prošle godine. Berbu radimo strojno nekih 95 posto, ljudi djeluju jedino ondje gdje stroj ne može. Vrijeme nas je u posljednje vrijeme poslužilo i ova godina za nas će biti odlična”, kaže za Hercegovina.info voditelj proizvodnje u HercegovinaVino Mario Miličević.

Sve to utjecalo je na cijenu grožđa, ali utjecat će i na cijenu vina.

“Tako je. Porasle su cijene svih repromaterijala, cijena zaštite, ali i radne snage. Također, ove godine porasla je i cijena grožđa. Ono se trenutno prodaje za 2 KM po kilogramu, a prošle godine je njegova cijena bila do 1,30 KM. Sigurno je kako će brojni vinari koji su pretrpjeli štetu tražiti grožđe koje će kupiti”.

Brojni vinari i vinogradari u potrazi su za grožđem.

“Zbog toga će se cijena vina sigurno porasti. Posljednjih deset, pa rekao bih i dvadeset godina, cijena vina je ista. Do sada je ono bilo 5 KM. No, tko ga sada prodaje po toj cijeni uistinu nema nikakve računice. Moja procjena je da će cijena vina ići na 6, ali mislim čak i 7 KM. Naročito se to odnosi na žilavku koja je vrhunska sorta”, ističe Miličević.  

Iako su svoje vinograde sačuvali, Miličević ističe kako nisu stradali samo mali proizvođači u Hercegovini.

“Nije šteta samo kod naših ljudi. U problemima su vinogradari u Trebinju gdje je nastradalo 50 posto uroda. Pogođena je Hrvatska, po otocima nema bijelog grožđa. Problemi su i u drugim zemljama”, zaključio je Miličević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?