Kako je ministar došao do Agroproteinke? Otac je u pretvorbi postao najveći dioničar

Kako je ministar došao do Agroproteinke? Otac je u pretvorbi postao najveći dioničar

Link na izvornu vijest

AGROPROTEINKA d.d., tvrtka iz Sesvetskog Kraljevca u suvlasništvu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, našla se u fokusu hrvatske javnosti nakon što je objavljeno da radi s državom na poslu zbrinjavanja lešina mrtvih životinja.

Firma godinama radi s državom

Kako su Index Istrage prve donijele, Plenkovićev ministar Grlić Radman u imovinsku karticu nije prijavio stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura). Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavili smo dokumentaciju koja je pokazala navedeno, a Povjerenstvo je zatim otvorilo postupak protiv ministra.

Kako smo pisali, radi se o firmi koja godinama radi s državom. Agroproteinka je, naime, još 2017. dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje lešina uginulih životinja. 

Grlić Radman je jedan od suvlasnika. Osim Plenkovićevog ministra, na popisu dioničara u ovoj tvrtki su i njegov brat Ivica Grlić-Radman (20.57 posto) te sestra Irena Bubalo koja ima 20.56 posto vlasništva, a i članica je Nadzornog odbora. Najveći pojedinačni dioničar društva je Branko Ivković, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora, u čijem je vlasništvu 25.6 posto dionica tvrtke.

Direktor je bio ministrov otac

Zanimljivo je kako je Grlić Radman došao do Agroproteinke. Kako stoji u Izvješću o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije iz 2004. godine, ovo poduzeće je prvo djelovalo kao osnovna organizacija tvornice mesnog brašna, koja je 1988. izdvojena iz sastava radne organizacije Sljeme u Sesvetama. Od tada posluje kao samostalni privredni i pravni subjekt.

Osim sabiranja, prevoženja i industrijske prerade animalnih otpadnih produkata, djelatnost poduzeća je bila i proizvodnja mesno-koštanog brašna, proizvodnja tehničke masti itd. Krajem 1991. firma je imala 67 zaposlenika, a direktor je bio Ante Grlić, otac Gordana Grlića Radmana.

Skorom pretvorbom 1992. godine firma je upisana u sudski registar kao dioničko društvo. Društvo je upisano pod tvrtkom Agroproteinka, dioničko društvo za proizvodnju i promet proteinskih i drugih krmiva.

Prema odluci procijenjena vrijednost poduzeća iznosila je 4.9 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i podijeljena je na 9888 dionica, svaka je koštala 500 DEM. Uskoro je došlo do promjene odluke te je procijenjena vrijednost poduzeća smanjena na 3.4 milijuna DEM, a podijeljena je na 6903 dionice.

Ante Grlić Radman s 13.6 posto dionica skočio na 61 posto

Poduzeće je u veljači 1993. objavilo prodaju te 6903 dionice. Zaposleni i ranije zaposleni imali su prednost pri kupnji uz popust 50 posto dionica, odnosno 3452 dionice nominalne vrijednosti 1.7 milijuna DEM.

Ante Grlić Radman prvo je postao najveći pojedinačni dioničar s 13.6 posto. Mali dioničari su temeljem 68 zaključenih ugovora o prijenosu dionica u razdoblju od 1993. do 2000. prenijeli 2692 dionice s popustom nominalne vrijednosti 1.3 milijuna DEM na tri dioničara društva.

Oni su Ante Grlić Radman s 38 ugovora za 1492 dionice, Branko Ivković s 29 ugovora za 1160 dionica te Branko Maksimović s jednim ugovorom za 40 dionica. Uglavnom, Ante Grlić Radman postao je 61-postotni vlasnik nakon naknadnog otkupa dionica i udjela.

Recimo i da su Društvo MV – Agencija za gospodarske, ekonomske i razvojne usluge i zaposlenici Ante Grlić i Branko Ivković izradili u svibnju 1992. razvojni program kojim je planiran razvoj u tri etape.

Prvom etapom razvoja planirano je razvojno rješenje s vlastitim mogućnostima koje bi se provelo tijekom pet godina, a odnosilo se na stabilizaciju poduzeća u novim uvjetima poslovanja, kao i stvaranje unutarnje organizacije primjerene tim promjenama.

Drugom etapom razvoja planirano je ulaganje u iznosu od 1.9 milijuna DEM od čega u otkup zemljišta i izgradnju objekata ide 350 tisuća DEM, a u nabavu opreme 1.6 milijuna DEM.

Trećom etapom razvoja planirana je dokapitalizacija u iznosu 2.5 milijuna DEM, kod čega bi udio dioničara bio 25 posto iznosa, a preostalih 75 posto predviđeno je za ulaganje stranog partnera. Do treće faze nikad nije došlo. Kako je 2019. pisao Jutarnji list, većinski vlasnici nisu imali interes za dokapitalizaciju, kao ni strani investitori.

“Bili smo u Partiji, ali nismo bili aktivni”

Sada najveći pojedinačni dioničar Branko Ivković za Jutarnji je rekao da je tvrtku još iz doba njezine gradnje predvodio upravo Ante Grlić Radman.

“Možemo reći da je on gradio tu kompaniju i bio je u njoj aktivan skoro sve do svoje smrti početkom ove godine”, prisjeća se Ivković 2019. godine.

Na pitanje koliko su u bivšoj državi bili politički aktivni, odgovara da su tada svi koji su bili na pozicijama direktora morali biti članovi Partije jer su u suprotnom bili “direktori drugog reda”, ali tvrdi da nisu bili “partijski aktivisti”.

Rekao je da su se kolebali u samoj privatizaciji. Kazao je da je u prvom valu privatizacije kupio 4 posto, a kasnije je kupovao dionice od privatnih vlasnika i popeo se do današnjih 25.6 posto suvlasništva.

Danas Agroproteinka ima 121 zaposlenu osobu i, kako smo, pisali uvelike radi s državom. Kroz deset godina Agroproteinka je od države dobila 60.15 milijuna eura, a po godinama isplate možete vidjeti u tablici. Napominjemo da se tu radi samo o isplatama iz državnog proračuna, ne i eventualnim isplatama iz županija, gradova…

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?