Obljetnica smrti dr. Juraja Njavre, jednog od najboljih sinova koje je Hercegovina dala!

Obljetnica smrti dr. Juraja Njavre, jednog od najboljih sinova koje je Hercegovina dala!

Link na izvornu vijest

Prije petnaest godina preminuo je legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora, prvi ministar hrvatskih branitelja dr. Juraj Njavro.

Doktor Juraj Njavro rođen je 2. srpnja 1938. godine u mjestu Cerovica, općina Neum u Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega završava specijalizaciju i poslijediplomski studij opće kirurgije. U Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine.

Rat ga je zatekao na mjestu šefa vaskularne kirurgije vukovarske bolnice. Tijekom bitke za Vukovar i opsade grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar. Uz kirurške zahvate, aktivno je radio i na zbrinjavanju i njezi ranjenika u vukovarskoj bolnici.
Prilikom okupacije Vukovara uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je maltretiran zajedno s dijelom vukovarskih branitelja i civila. Protiv njega bila je i pripremljena optužnica za rušenje SFRJ. Iz logora je razmijenjen, nakon čega dolazi u Zagreb i ubrzo počinje raditi u bolnici u zagrebačkoj Dubravi na odjelu kirurgije.

Na hrvatskim parlamentarnim izborima 1992. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor. Ukupno je bio saborski zastupnik u tri mandata, a obnašao je i dužnosti ministra zdravstva te ministra za humanitarna pitanja.

Prvi je ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u vladi Zlatka Mateše od prosinca 1997. godine do isteka mandata 27. siječnja 2000. godine te je, uz pokojne dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška, jedan od najzaslužnijih za formiranje tog Ministarstva. Umirovljen je krajem 2003. godine, ali ostaje aktivan, primarno u pitanjima hrvatskih vojnih invalida.

Bio je predsjednik “Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991”. Kao svjedok optužbe, bio je dijelom procesa protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina i ostalih.
O vlastitim iskustvima u zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima napisao je knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.

Dobitnik je brojnih odličja i priznanja, od kojih valja izdvojiti priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Medicina-za humanost i etičnost”, kao i odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Red kneza Domagoja s ogrlicom. U javnosti je poznat kao legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora i tzv. JNA. Aktivni je sudionik stvaranja moderne hrvatske države, uz izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, promicanju hrvatskih vrijednosti i interesa te u humanitarnom djelovanju.

Preminuo je 15. rujna 2008. godine te je sahranjen na zagrebačkom Mirogoju uz najviše državne počasti.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

The post Obljetnica smrti dr. Juraja Njavre, jednog od najboljih sinova koje je Hercegovina dala! appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?