SAZNAJEMO UO KCUS-a neće u ponedjeljak raspravljati o smjeni Sebije Izetbegović

SAZNAJEMO UO KCUS-a neće u ponedjeljak raspravljati o smjeni Sebije Izetbegović

Link na izvornu vijest

Pitanje odlaska Sebije Izetbegović s mjesta direktorice KCUS-a odavno nije samo pitanje isteka mandata. Već smjene, jer direktorica od maja ove godine ne ispunjava uvjete

Piše: Senka KURT

Upravni odbor Kliničkog centra u Sarajevu neće na sjednici u ponedjeljak razmatrati proceduru pokretanja razriješenja aktualne direktorice Sebije Izetbegović.

Na dnevnom redu 7. redovne sjednice, koja je sazvana za 18. septembar nema ove tačke dnevnoga reda.

Članovi i članice UO (predsjednik Jasmin Kapetanović, te Lejla Brčić, Ernela Eminović, Muvedeta Butmir- Ćedić, Ajdin Zulić, Diana Štimjanin – Koldžo, Nusret Popović, Mladen Čuturić, Amra Karić i Josip Nikolić) razmatrat će odluke o realiziranju programa finansijske konsolidacije, finansijsko poslovanje KCUS.a, izmjenu Pravilnika o javnim nabavkama…

Prije nekoliko dana objavili smo kako imamo nezvanična saznanja da se unatoč tome priprema tekst konkursa za izbor novog rukovoditelja najveće zdravstvene institucije u BiH.

Odnos snaga u UO

Prema Statutu KCUS – a konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine.

No, naveli smo također i sumnje da je moguće i kompliciranje procesa obzirom na odnos snaga u Upravom odboru.

U prijevodu, na čelu UO je blizak prijatelj Sebije Izetbegović, a u samom Odboru još nekoliko osoba bliskih njoj.

No, pitanje odlaska Sebije Izetbegović s mjesta direktorice KCUS-a odavno nije samo pitanje isteka mandata. Već smjene, jer direktorica od maja ove godine ne ispunjava uvjete.

Šta kaže Statut KCUS-a?

Tada je i zvanično, a nakon odluke Senata Univerziteeta u Sarajevu dobila otkaz na Medicinskom fakulteta. Mjesec dana kasnije i sama je potpisala otkaz.

Prema Statutu KCUS-a (član 44) za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Gubitkom posla redovne profesorice Sebija Izetbegović ne ispunjava uvjete Statuta.

Upozorava na to već mjesecima članica Upravnog odbora Lejla Brčić, koja je tražila donošenje odluke o pokretanju procedure razvješenja direktorice KCUS-a.

Odluka Senata je bila konačna

Na jednoj od sjednica ovu je tačku skinuo s dnevnog reda predsjednik UO Jasmin Kapetanović. Zbog toga je protiv njega podnesena krivična prijava.

Brčić o toj prijavi nema saznanja. No, nema ni odgovor na pitanje zašto Izetbegović nije smijenjena, odnosno zašto nije pokrenuta inicijativa, kako je to tražila.

Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete   – kazala nam je prije koji dan.

Dodala je i kako Vlada FBiH u svakom momentu može smijeniti direktoricu KCUS-a.

Zašto to ne radi? Ne vjerujem  u priče o nekim dogovorima kako se dogovaralo s Bakirom Izetbegovićem da se „sačuva direktorica“. Mislim da je više riječ o tromosti, bahatosti u koaliciji, o nagađanju kome će pripasti to mjesto – iskrena je Brčić.

Gubitak povjerenja

Ona je također potvrdila da je pitanje opstanka Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a pitanje povjerenja u nove vlasti Trojke, koje su glasno i često to pitanje i u kampanji, te i nakon nje isticale kao prioritet.

Slažem se da je ovo bilo pitanje gubitka povjerenja. To s jedne strane. S druge. Vlada je bila dužna da smijeni direktoricu jer ne ispunjava uvjete – kazala je Brčić.

Nije htjela spekulirati da li se zapravo sve radi kako bi Sebija Izetbegović u fotelji direktorice dočekala kraj mandata (januar 2024.)  i izbjegla smjenu.

Smjena bi bila poruka – zaključuje Brčić.

Dok se ne razjasne stvari, ostaje pitanje – kakvu sad poruku šalju vlasti Trojke?

The post SAZNAJEMO UO KCUS-a neće u ponedjeljak raspravljati o smjeni Sebije Izetbegović appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?