Rusija stavlja pod državno upravljanje imovinu nobelovca Muratova

Link na izvornu vijest

Uredbom su navedene štamparije koje kontroliše Muratov u pet gradova, čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je imovinu koju kontroliše ruski novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, na privremeno državno upravljanje, navodi se u danas objavljenom predsjedničkom dekretu.

Norveški izdavač Amedia je u aprilu 2022. godine prepustio kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u vlasništvo Muratova, novinara, voditelja, urednika i kolaureata Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu.

Nekadašnja imovina Amedije u Rusiji i dalje nosi ime kompanije, a uredbom su navedene štamparije u pet gradova čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom.

Muratov pokušava poništiti svoju oznaku “stranog agenta” od vlasti u Rusiji, objavila je ovog mjeseca Novaja gazeta, novine koje on uređuje, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukazi o kontroli imovine četiri zapadne kompanije

Novaja gazeta je ranije koristila Amedijine štamparije, ali su novine prekinule izdavanje u Rusiji 2022. godine kao odgovor na zakon koji nameće oštre kazne za diskreditaciju akcija ruske vojske u Ukrajini.

Mnogi novinari su se od tada ponovo okupili u okviru nove publikacije u Latviji.

Dmitrij Andrejevič Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno sa finskom novinarkom Marijom Ressa za “njihova nastojanja da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir”.

Putin je ove godine potpisao ukaze o privremenoj kontroli imovine u vlasništvu četiri zapadne kompanije u Rusiji, uključujući i postavljanje nećaka čečenskog lidera Ramzana Kadirova u julu na čelo podružnice francuskog proizvođača jogurta Danone.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?