Zašto se preporučuje koristiti vinske kvasce?

Zašto se preporučuje koristiti vinske kvasce?

Link na izvornu vijest

Zašto se preporučuje koristiti vinske kvasce?

Kako bi izbjegli probleme uzrokovane neadekvatnom spontanom fermentacijom i vrenje proveli do kraja, vinari obavezno koriste namjenske selekcionirane vinske kvasce.

Uzročnik alkoholnog vrenja je jednostanično živo biće – vinski kvasac. Kada se nekomu nedovoljno upućenom u proizvodnju vina spomene selekcionirani vinski kvasac, smatra da je to neka umjetna kemijska tvar. Međutim, to nije tako. Selekcionirani vinski kvasac, odabrani je kvasac s bobice (jagode) grozda, u Zavodu za vinarstvo posebnim postupkom izoliran i dalje razmnožen u sterilnom moštu. Tako dobiveni kvasac ponovno se razmnožava u većoj količini mošta, a dobivena smjesa kvasca u obliku paste, suši se i zatim plasira na tržište.

Staklenu ambalažu za pripremu zimnice pogledajte klikom na….

Upotreba selekcioniranog kvasca preporučuje se svake godine i za svaki mošt. Posebno je bitno upotrijebiti selekcionirani kvasac za vrenje mošta, ako je u vrijeme zriobe i berbe grožđa kišovito vrijeme ili ako je grožđe gnjilo.

 

                                                                            

Lallemand-najpoznatija svjetska tvrtka za proizvodnju vinskih kvasaca

Najpoznatiji svjetski proizvođač vinskih kvasaca je Lallemend. Lallemand je francuska tvrtka koja se bavi selekcijom kvasaca i trenutno u ponudi imaju preko 200 različitih sojeva kvasaca koji se koriste širom svijeta u svim vinogradarsko-vinarskim regijama. Kvasci su selekcionirani iz prirode i rezultat su istraživačkog rada najboljih sveučilišta i instituta.

Lallemand ima stalnu suradnju sa preko 50 fakulteta i instituta diljem svijeta koja rezultira vrhunskim proizvodima selekcioniranim iz prirode. Od 1952 godine tvrtka Lallemand je u stalnom vlasništvu obitelji Chagnon.

                                                                     

Sjemenarnin program za najmlađe vrtlare pogledajte klikom na fotografiju.

Koje kvasce koristiti u procesu prerade grožđa?

Lalvin EC1118™ je najpopularniji soj kvasca za bijele sorte. Selekcioniran u pokrajini Champagne, Francuska. Najpopularniji je soj u cijelom svijetu za sve bijele sorte, predikatna vina, za teške uvjete fermentacije. Može se koristiti i u fermentaciji crnih vina visokog alkohola radi sigurnosti fermentacije. Odličan je za sekundarnu fermentaciju u proizvodnji pjenušaca u boci i u tanku te za pokretanje zastoja fermentacije. EC1118™ je vrlo pouzdan soj te može fermentirati do 18% vol. Vina dobivena ovim sojem sortnih su karakteristika, vrlo čista, svježa i brzo spremna za tržište. Kvasac je posebno dobar za sortu Žilavka. Koristi se u dozi od 20-40 gr/100 l mošta.

Uvaferm BDX™ selekcioniran je u Bordeauxu (Francuska). Popularan je soj za vrhunska crna vina u svijetu Zbog svoje umjerene kinetike ne proizvodi mnogo topline tijekom fermentacije, stoga je povoljan kod tehnologije u kojoj je potrebna duža maceracija. Uz pravilnu ishranu, preporučuje se za proizvodnju snažnih, strukturalnih crnih vina pogodnih za odležavanje, sortnih arome, voćnosti, svježine. Koristi se u dozi od 20-40 gr/100 l mošta.

Kako pravilno pripremiti suhi vinski kvasac za upotrebu?

Potrebnu količinu vinskog kvasca otopiti u mlakoj vodi (25 – 40 40C) u omjeru 1 : 10 (500 g kvasca otopiti u 5 litara vode). Lagano promiješati i ostaviti da bubri 15 – 20 minuta (ne više od 30 minuta). Nakon što je kvasac spreman za uporabu, dodajte mu manju količinu mošta kako biste snizili temperaturu. Razlika temperature mošta i pripremljenog kvasca ne smije biti veća od 10 40C. Nakon toga, sve zajedno pomiješajte s ostatkom mošta.

Puno više informacija o primjeni selekcioniranih kvasaca kod proizvodnje vina doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj  063/700-700.

 

Vodič do vrhunskog vina pročitajte online…


Objava Zašto se preporučuje koristiti vinske kvasce? pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?