LAGUMDŽIJA ZA HAYAT O DODIKOVOM LOBIRANJU U SAD-U: DŽABA MU SVIRAČI KOJE KITI MILIONIMA!

LAGUMDŽIJA ZA HAYAT O DODIKOVOM LOBIRANJU U SAD-U: DŽABA MU SVIRAČI KOJE KITI MILIONIMA!

Link na izvornu vijest

LAGUMDŽIJA ZA HAYAT O DODIKOVOM LOBIRANJU U SAD-U: DŽABA MU SVIRAČI KOJE KITI MILIONIMA!

Tamo ih je dočekao ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima Zlatko Lagumdžija, koji je o tome govorio u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

  • Imali smo jedan dogovor u kojem smo priveli kraju mnoge stvari koje se tiču narednih dana. Jučer je dan bio pun bilatelarnih razgovora. Jučerašnji dan je počeo važnom inicijativom na kojoj je BiH radila duži period. Pripremili smo projekat u kojem treba da formiramo grupu prijatelja EU i Zapadnog Balkana na tragu integracija. Dogovoreno je da se krene u takvu aktivnost. Slijedi nam veliki dio posla – rekao je Lagumdžija.

O tome koje poruke su posebno značajne, a koje će poslati predstavnici BIH, Lagumdžija je kazao da Komšić još uvijek radi na svom izlaganju. Riječ je o događaju na kojem prisustvuju svjetski lideri.

  • Ovo je velika prilika. Ovo je najveći skup svjetskih državnika. Tu su prisutni svi. Sve zemlje su prisutne. Ovdje se dešava na stotine bilateralnih sastanaka. Nedavno je EU izašla sa inicijativom da se Zapadni Balkan integrira do 2023. godine. Ovo je odlična prilika da se konkretizirtaju te stavri. Već sada pripremamo šta možemo i sljedeće godine uraditi. Neke delegacije broje stotine ljudi. Mi nismo taj rang. Naša delegacija je mala, ali vrijedna – kazao je Lagumdžija.

Osim što će se poslati poruke o stvarnom stanju u BIH, prijetnjama miru, Lagumdžija je govorio zbog čega je zasjedanje Skupštine Ujedinjenih naroda važno u smislu lobiranja za brže proširenje Unije i otvaranje pregovora za članstvo naše zemlje.

  • Sigurno će ovo biti prilika. Ova inicijativa koju sam spomenuo, govori o tome. Ima masa događaja. Narodu ovog regiona je dosta priče o evropskoj budućnosti. Može li EU pomoći da naš ekonomski sistem bude bolji, da zdravstveni sistem bude bolji, digitalna i zelena transformacija? Ako budemo čekali ni Evrope neće biti – istakao je Lagumdžija.

Dotakao se i toga koliko je bila snažna diplomatska mreža BIH, te koliko je to značajno i koliko je BiH koštalo to što je Dodik potrošio 40 miliona KM na lobiranje u SAD-u.

  • Imalo je efekta. Za razliku od Dodika, bh. faktor nije ni približno učinio. Nismo bili toliko organizovani. Nismo ni blizu potrošili milione, pa čak ni stotine hiljada. Dodiku ne mogu pomoći milioni da dobije podršku svijeta za ono što želi. On nema podršku svijeta. Džaba mu svirači koje je zakitio sa 40 miliona kad nije dobio pjesmu o poharanoj BiH. Džaba mu milioni – naglašava Lagumdžija.

Video uskoro.

(A.H.)

The post LAGUMDŽIJA ZA HAYAT O DODIKOVOM LOBIRANJU U SAD-U: DŽABA MU SVIRAČI KOJE KITI MILIONIMA! first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?