Marija Tica: Kako ulična umjetnost transformiše grad

Marija Tica: Kako ulična umjetnost transformiše grad

Link na izvornu vijest

U svijetu umjetnosti, talenat i strast često idu ruku pod ruku, stvarajući prava remek-djela. Priroda umjetnosti i njena manifestacija kod pojedinaca može rezultirati jednostavnošću, dok kod drugih predstavlja duboku povezanost sa vlastitim emocijama i kreativnim izražavanjem.  

Upoznajte Mariju Ticu Kovačević, mladu umjetnicu iz Valjeva, koja svojim radom osvaja srca i ulice širom regiona. Marija je rođena 1987. godine u Kninu i završila je Fakultet za dizajn u Beogradu. Njen istaknuti stil je Stencil art, a ona je postala prepoznatljiva po svojim radovima na zidovima, fasadama i enterijerima lokala. 

Za Mariju je umjetnost dio njenog bića, i za Novine otkriva da je za nju umjetnost nešto što mora da radi. “Znam samo da bi se poriv za umetničkim izražavanjem ispoljio nekako, to je sigurno. Oduvek sam bila kreativna, tako da ne znam kako je živeti drugačije,” kaže Marija. 

Kroz njene riječi, vidimo kako umjetnost može biti iskazivanje unutrašnjih emocija i inspiracija za druge. Murali koje Marija oslikava su kombinacija spreja i akrilnih boja, a svaki od njih ima svoju jedinstvenu simboliku i priču. “Motivi su slični, ali uvijek ima dosta metafore i jakih emocija,” kaže Marija. 

Ova umjetnica se prepustila procesu stvaranja i dozvolila je svojoj kreativnosti da slobodno teče. Marijino izražavanje kroz umjetnost je njeno osnovno sredstvo komunikacije sa svijetom na kojoj neprestano radi u želji da napreduje. “Volim izazove, kao i da eksperimentišem, tako konstantno napredujem kao umetnica. Što je i poenta, da ne dosadim sebi i drugima,”  objašnjava Marija. 

Ona nije samo umjetnica koja svoje talente koristi u svojim djelima. Marija je pokretač Meraki Mural Festivala u Bijeljini, inicijativa koja nije samo umjetnički događaj nego i pokretač pozitivnih promjena u gradu. “Tako sam poklonila gradu besplatnu umetnost na ulicama,” dodaje Marija. “To pospešuje turizam, pešački promet, kao i vizuelnu lepotu grada.”

Rad sa djecom i mladima takođe je posebno iskustvo za Mariju. Opisuje to kao nepredvidivo, ali istovremeno najzanimljivije iskustvo. Tako je nedavno u Ugljeviku, zajedno sa Omladinskom organizacijom “Vizija mladih” iz Bijeljine i Omladinskim resursnim centrom (ORC) Tuzla doprinijela danu “Mladi bez granica.” Marija je na srednjoj školi oslikala mural posvećen Mihailu Petroviću Alasu, po kome ta srednja škola nosi ime i doprinijela danu organizovanom za mlade. Učiti i inspirisati naredne generacije umjetnika dio je njenog kontinuiranog doprinosa zajednici. 

Njena umjetnost ne prolazi nezapaženo, to pokazuje i saradnja sa brendovima poput DM-a i Adidas-a. A kako Marija sama osmišlja svoje murale, može se reći da je na 4 kontinenta ostavila mrvice sebe u vidu umjetnosti na platnu, zidovima i fasadama, za šta iskazuje veliku zahvalnost. “Zahvalna sam na prilici da radim ono što volim, da oslikam više od 50 murala raznih dimenzija širom regiona i isto toliko prodatih slika na čak četiri kontinenta,” kaže Marija.

The post Marija Tica: Kako ulična umjetnost transformiše grad first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?