Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Link na izvornu vijest

LONDON – Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cijena koji prati njihove godišnje promjene pao je na 6,7 odsto u avgustu sa 6,8 odsto u julu.

Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu

Foto: Pixabay

To je niže od očekivanja britanskih ekonomista, koji su predviđali porast inflacije na sedam odsto, prenosi Guardian. Neočekivani pad inflacije mogao bi donekle da ublaži pritisak na Banku Engleske prilikom ovonedjeljne odluke o eventualnom podizanju kamatnih stopa.

Iako je inflacija i dalje tri i više puta veća od ciljanih dva odsto, britanski ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) pozdravio je njen pad u avgustu kao znak da vladina ekonomska strategija daje rezultate.

 „Današnje vijesti pokazuju da plan za suočavanje sa inflacijom funkcioniše, jasno i jednostavno“, naveo je ministar.

On je istakao da je inflacija i dalje previsoka, zbog čega je još važnije da se vlada drži svog plana i da prepolovi inflaciju kako bi se ublažio pritisak na domaćinstva i preduzeća.

„To je jedini put ka održivo većem rastu“, rekao je Hant.

Prema ocjeni stručnjaka u Kancelariji za nacionalnu statistiku, stopa inflacije blago je oslabila u avgustu podstaknuta padom nestabilnih troškova stanovanja i avionskih karata, kao i cijenama hrane koje su porasle manje nego u isto vrijeme prošle godine. Bazna inflacija usporila je više od glavne, zahvaljujući nižim cijenama usluga. Biznis.rs

Чланак Inflacija u Velikoj Britaniji 6,7 odsto u avgustu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?